Komentar stručnjaka nakon uviđaja na avionu Croatia Airlinesa: Nešto tu ne drži vodu

0
Radiosarajevo.ba
Komentar stručnjaka nakon uviđaja na avionu Croatia Airlinesa: Nešto tu ne drži vodu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Na trupu aviona Croatia Airlinesa, koji je letio na liniji Zagreb-Sarajevo, nakon slijetanja u Sarajevu u srijedu navečer, uočena su oštećenja. Sumnjalo se da je avion - propucan, no to je kasnije opovrgnuto.

Radi se o avionu Dash 8-Q400, koji je sletio u Sarajevo u 22:50.

Uviđaj je gotov te je Tužilaštvo BiH javilo da ne postoje indicije da je avion propucan vatrenim oružjem.

"Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH koordinirao je provođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio očevidni tim. Nakon provedenog uviđaja, prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na avionu nastalo djelovanjem vatrenog oružja.

Preokret: Oštećenja na avionu Croatia Airlinesa nisu izazvana pucnjevima

Preokret: Oštećenja na avionu Croatia Airlinesa nisu izazvana pucnjevima

Prema stavu stručnih osoba, oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica niti drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Portal Index.hr kontaktirao je avio stručnjaka Alena Šćurica, koji im je rekao svoje viđenje stvari.

"Nemoguće da su rupice nastale u zraku od nečega što nije metak, nije ptica. To ne drži vodu. Ne može ni kamen biti u zraku. Ali ako tužiteljstvo tako kaže, vjerujmo im. Tko smo mi da kažemo drugačije", rekao je Šćuric.

Sa Šćuricem su razgovarali i ranije, prije nego što je bio poznat rezultat uviđaja, odnosno dok se smatralo da je avion vjerojatno propucan. Evo što je rekao u tim trenucima.

"Ovo se moglo dogoditi samo u prilazu Sarajevu, na ostalom prostoru je nemoguće jer je avion letio previsoko. Nije se moglo dogoditi niti u Zagrebu ili Splitu zato što bi se takvo što primijetilo prilikom kontrola. Ovo je bilo u prilazu Sarajevu, iznad Pala", precizirao je Šćuric.

Oštećen avion Croatia Airlinesa na letu za Sarajevo: Sumnja se da je na njega pucano?

Oštećen avion Croatia Airlinesa na letu za Sarajevo: Sumnja se da je na njega pucano?

Istaknuo je da imamo dva moguća scenarija.

"Prvi scenarij je taj da je avion netko namjerno propucao. Zato da isforsira politički problem, a i smanji razvoj sarajevske zračne luke koja vrhunski radi i broj jedan je po broju letova na ovom prostoru u odnosu na 2019. godinu. To može biti neka lokalna budala koja misli da radi vrijednu stvar.

Drugi scenarij je da je netko slavio, pucao i u tom trenutku da je naletio avion. Ljudi su skloni tome na tom području. Nisam sklon vjerovanju prvoj varijanti jer nije ipak takva politička situacija, vrlo vjerojatno je neka glupost u pitanju.

Ovakvo nešto se nikad nije dogodilo u regiji. To se događa u onim kriznim prostorima, recimo, u Izraelu, a vidjeli smo i da su talibani u Afganistanu propucavali avione. Nije takva politička situacija ipak ovdje", govori.

Ističe da su posljedice, kada bi se doista radilo o metku, mogle biti jako ozbiljne: "Recimo, da je zrakoplov pogođen kod rezervoara goriva ili kod motora, ne daj Bože da je pogođena hidraulika... Moglo je doći do pada aviona. Mogao je metak i pilota pogoditi. Srećom, ispalo je sve dobro", zaključio je Alen Šćuric u trenucima dok je još službena varijanta glasila da je avion vjerojatno propucan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije