Pronađen misteriozni avion koji je preletio Srbiju bez dozvole: Ko je bio u njemu?

3
Radiosarajevo.ba
Pronađen misteriozni avion koji je preletio Srbiju bez dozvole: Ko je bio u njemu?
Foto: EPA / Ilustracija

Avion "Beechcraft" sa dva putnika jučer je sa dvoje ljudi preletio bez dozvole vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske.

Pilot je sleteo u blizini Crnog mora, nakon što je nakratko napustio rumunski vazdušni prostor.

Avion star 60 godina konačno je pronađen sa još toplim motorom na pisti privatnog aerodroma u sjeveroistočnom dijelu Buhovca. Bio je pokriven ceradom, a od posade nema ni traga ni glasa.

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Isak poručio Dodiku: Seoska varalico, ni novac s bankomata nisi u stanju podići, a glumio bi lidera

Sumnjivi avion nije imao plan leta, deaktivirao je transpondere i nije odgovarao na radio poruke ili signale, navelo je bugarsko ministarstvo odbrane. Tužilaštvo u Varni, u istočnoj Bugarskoj, otvorilo je istragu o incidentu.

Avion je letio na veoma maloj visini i malom brzinom

Bugarski ministar odbrane Dragomir Zakov rekao je novinarima da letjelica "ni u jednom trenutku nije predstavljala prijetnju".

"Leteo je na veoma maloj visini i malom brzinom, što otežava presretanje lovaca", pojasnio je ministar.

Prethodno je rumunsko ministarstvo odbrane navelo da je avion koji je prešao rumunski vazdušni prostor na ruti koja uključuje Oradeu, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazao znakove neprijateljskog ili opasnog ponašanja. Kao i da pilot nije odgovorio na radio-zahtjeve i vizuelne signale ratnih aviona koji su pratili letjelicu u skladu sa međunarodnim pravilima.

Prema dostupnim informacijama, avion je poletio sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30h, bez odobrenog plana leta i sa isključenim transponderima. Dva mađarska ratna aviona pratila su letjelicu u vazdušnom prostoru te zemlje, a u 17.38 su ga presrela dva vojna aviona mađarskog ratnog vazduhoplovstva tipa JAS 39 Gripen.

U 17.58 mađarski vojni avioni su se vratili u bazu, da bi pratnju preuzela dva aviona F-16 Ratnog vazduhoplovstva SAD, pišu srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije