Drama na nebu iznad država NATO-a i Srbije: Avionom letio bez dozvole

3
Radiosarajevo.ba
Drama na nebu iznad država NATO-a i Srbije: Avionom letio bez dozvole
Foto: Pexels / Otkazani letovi/Ilustracija

Dvomotorni avion marke "Beechcraft" sa dvoje ljudi preletio je večeras bez dozvole vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske.

"Avion koji je preletio vazdušni prostor Rumunije duž rute koja uključuje Oradea, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazivao znakove neprijateljstva ili opasnog ponašanja. Pilot nije reagovao na radio-pozive i vizuelne signale ratnih aviona koji su bili u pratnji letjelice u skladu sa međunarodnim pravilima", navodi rumunsko Ministarstvo odbrane.

Prema raspoloživim informacijama, avion je poletio sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30 sati, bez odobrenja i plana leta i sa isključenim transponderima.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Dva mađarska ratna aviona pratiola su letjelicu u vazdušnom prostoru Mađarske, javljaju srbijanski mediji.

Avionu je trebalo otprilike dva minuta da oko 19.00 preleti vazdušni prostor Srbije i potom uđe vazdušni prostor Bugarske.

"Bugarske vlasti rade na terenu i istražuju posljednju poznatu poziciju aviona kako bi ga identifikovale i saznale dodatne detalje", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Rumunije.

Podsjetimo na izjavu predsjenika Srbije Aleksandra Vučića koji je nakon pada nepoznatog drona u Zagrebu rekao kako se Srbiji nikada ne bi moglo dogoditi ništa slično.

"Ovo što se dogodilo u Zagrebu, Srbiji ne bi moglo da se dogodi, mi bismo tu letjelicu oborili za pet minuta", ustvrdio je Vučić te prilike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije