! / Komemoracija povodom smrti dr Pekije: Korona "ukrala" velikog stručnjaka i čovjeka

16. 09. 2020. u 13:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 159

Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjpj Luci, rekao je na komemoraciji ljekaru Marku Pekiji da je ta zdravstvena ustanova izgubila ljudsku, stručnu i ljekarsku gromadu.

Đajić je naveo da je odlazak Pekije, koji je preminuo nakon više od mjesec borbe sa koronavirusom, veliki gubitak za UKC jer je za kratak period ostavio veliki trag profesionalca, te još jednom apelovao na sve da se pridržavaju mjera zaštite jer COVID-19 nije izmišljena priča, piše Srna.

On je naglasio da je pri prvom susretu sa Markom Pekijom, ljekarom Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a, shvatio da je riječ o poštenom čovjeku, u čijim je očima vidio želju za životom, duhovnošću i korektnošću.

Đajić je naveo da je teško pronaći riječi kojima se može iskazati tuga zaposlenih u UKC-u, koji su se, iako su znali da je riječ o teškom oboljenju, do posljednjeg trenutka nadali da će se Marko vratiti i nastaviti tamo gdje je počeo.

"Samo mogu reći da ne smijemo zaboraviti našeg Marka, ni kao čovjeka, ni kao ljekara, i da kažem porodici da ćemo biti uz njih, da su naša vrata otvorena za sve njihove potrebe, zahtjeve i dileme, naročito za majku, suprugu, djecu, i želja nam je da trudnoća njegove supruge lijepo završi", istakao je Đajić, obraćajući se na komemoraciji u UKC-u.

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane UKC Peđa Kovačević rekao je da je Marko Pekija bio požrtvovan ljekar.

"Od prvog dana je učestvovao u liječenju kritično oboljelih, koji su imali virus korona i kojima je život zavisio o respiratoru. Od 21. marta je naš Marko učestvovao u liječenju najtežih pacijenata koji su imali zapaljenje pluća uzrokovano koronavirusom", naveo je Kovačević.

On je istakao da je Pekija u očima imao nevjerovatan život, te da je tokom perioda dok je bio jako bolestan vjerovao da će ozdraviti.

"Njegov pogled je ulivao optimizam, ne samo njemu, nego i nama koji smo ga liječili", rekao je Kovačević i zahvalio kolegama u Ljubljani koji su prihvatili Pekiju, liječili ga, brinuli o njemu.

Podsjetimo, Ljekar Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Marko Pekija preminuo je 13. septembra u 37. godini nakon više od mjesec dana borbe sa koronavirusom.

Bio je oženjen i otac dvoje djece.

Marko Pekija bit će sahranjen danas na Gradskom groblju Pašinac u Prijedoru.

KOMENTARI (1)