Komemoracija: Dinno Kasalo nas je sve zvao lavovima i lavicama, a bio je najveći lav među nama'

0
Radiosarajevo.ba
Komemoracija: Dinno Kasalo nas je sve zvao lavovima i lavicama, a bio je najveći lav među nama'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Komemoracija Dinni Kasalu

U zgradi Televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) u petak, 23. juna, održana je komemoracija Dinni Kasalu, uredniku i producentu na BHRT-u.

Bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih autora dokumentarnih filmova, umjetnik fotografije i ekolog, a godinama je radio kao urednik i producent na BHRT-u.

Senad Zaimović, urednik ratnog serijala Rat Art u kojem je Dinno Kasalo počeo raditi na BHT kao video umjetnik podsjetio je da su Smaragdna Neretva, netaknuta Rakitnica, divlji konji, Planeta Prenj… samo su neki od motiva njegove umjetnosti koji su sve nas motivisali na drugačije promišljanje.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Njegove suze i očaj nad šumom koja gori za nas su bile krik i poziv na akcije. Cijeli njegov život bio je aktivizam i umjetnost. Sve nas je zvao lavovima i lavicama, a bio je najveći lav među nama", naveo je Zaimović.

Dževdet Tuzlić, urenik kulture rekao je da je otišao plemenit čovjek koji je volio svijet, koji je pokušao da uhvati nedokučivo.

"Uhvatiti trenutak koji se zove vječnost, uhvatiti zraku sunca na Prenju, vidjeti ljepotu u prirodi. Pokušao je svojom kamerom loviti trenutke vječnosti. Vrijednost materijala koji bi snimao za njega je, čini se, bila važnija i od života.

Posljednji pozdrav konjičkom Lavu: Čovjek koji je živio planetu Prenj, a venama mu tekla Neretva

Posljednji pozdrav konjičkom Lavu: Čovjek koji je živio planetu Prenj, a venama mu tekla Neretva

Ibro Spahić dodao je da je bio je autohtoni čovjek Konjica i Sarajeva.

"Njegova ćuprija bio je Prenj, a priroda njegov svjedok. Njego krik pretvorio se u zov planine", rekao je Spahić.

Haris Kulenović je urednik koji je sa Dinnom Kasalom ponovno oformio redakciju dokumentarnog programa nakon rata konstatirao je da je Kasalo bio je totalni umjetnik, sav posvećen svojim idejama".

Komemoracija Dinni Kasalu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija Dinni Kasalu

Prisutnima se obratila i kćerka Dinne Kasala, Lola:

"Život pripada svima koji smo tu prisutni, a ostalo je ono što napraviš od života. Cijeli tvoj život je bila je jedna priča u tvojoj režiji koju si pričao beskompromisno. Ja bih ti zahvalila na svemu što si me naučio, za ljubav prema fotografiji, prema životu i ostalom".

Neumoran borac za zaštitu prirode

Dinno Kasalo uživao je provoditi vrijeme na planini Prenj, a ljubav prema prirodi prenosio je na svoje najbliže. O ovoj prelijepoj planini napravio je više od 15 filmova.  

Bio je neumoran borac za zaštitu vodenih bogatstava Bosne i Hercegovine, a posebno rijeka Neretve i Rakitnice, a svoj aktivizam i posvećenost prirodi i ljepotama BiH je ispoljavao i kroz svoje fotografije, koje je objavljivao na društvenim mrežama do posljednjeg dana života. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije