Ko je u BiH kupio Bentley Continental GT Coupe: Plaćen je 422.714,27 KM

Radiosarajevo.ba
Ko je u BiH kupio Bentley Continental GT Coupe: Plaćen je 422.714,27 KM
Foto: N.N. / Bentli Continental GT Coupe

Najskuplji uvezeni automobil u BiH u prvih pet mjeseci ove godine je Bentley Continental GT Coupe, koji je ponosnog vlasnika ovog četvorotočkaša koštao pozamašnih 422.714,27 KM, te je za njega morao izdvojiti i dodatnih 72.004,23 KM dažbina, pišu Nezavisne.

Podatak je ovo Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji kaže da ovo nije jedini skupocjeni automobil koji je uvezen, te se među top deset uvezenih u prvih pet mjeseci nalaze još sedam poršea, te po jedan mercedes i BMW.

„Drugi najskuplji uvezeni automobil je Porsche-Cayenne T, koji je plaćen 255.015,30 KM, plus dažbine 43.376,06 KM. Treći skupocjeni automobil koji je uvezen je Mercedes-Benz tip AMG G 63, koji je koštao 251.412,17 KM, plus dažbine 42.778,60 KM“, podatak je UIO BiH.

Oni ističu da je u toku prvih pet mjeseci ove godine uvezen 38.661 automobil, od kojih je 34.269 polovnih i 4.392 nova, dok je tokom prošle godine u istom periodu uvezeno 32.270 automobila, od kojih je bilo 27.256 polovnjaka i 5.014 novih.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, kaže da je primjetan rast prodaje u klasi luksuznih vozila, višoj srednjoj klasi, ali i sportskim vozilima u posljednje tri godine, te da se taj trend rasta nastavlja i u tekućoj godini.

Razlozi su, između ostalog, izlazak iz recesije, rast GDP-a (bruto domaći proizvod) i rast industrijske proizvodnje. To sve zapravo daje poslovnim ljudima i elitama da osjete sigurnost kako u poslovanju, tako i u promociji pripadnosti elitama“, kaže Muratović za Nezavisne.

On ističe da kod nas ove cifre bodu oči, međutim naglašava da treba imati u vidu da BiH ima više od 100 milionera.

„Trend raslojavanja našeg društva je vidljiv pogotovo u nekoliko prethodnih godina“, rekao je Muratović.

Dodao je da posjete turista iz zemalja Bliskog istoka također iziskuju ulaganja u luksuzni vozni park, limuzine i sportska vozila u svrhu rent-a-kar usluga, pa da je i to jedan od razloga za povećanu potražnju za luksuznim vozilima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije