Ovo je najskuplja Lada: Predserijski primjerak košta 70 hiljada maraka

Radiosarajevo.ba
Ovo je najskuplja Lada: Predserijski primjerak košta 70 hiljada maraka
/ carsnb.com
Kada su dobili najavu da će jedan model Lade koštati 2,6 miliona rubalja, odnosno 70 hiljada maraka, ruski novinari uhvatili su se za glavu.

No, malo kasnije stiglo je objašnjenje proizvođača AvtoVAZ. Radi se o cijeni koja je izvedena za dva predserijska primjerka, što znači da će velikoserijska proizvodnja – planirana za narednu godinu – znatno smanjiti troškove.

Ako se tome dodaju očekivani državni poticaji, Lada Vesta EV trebala bi koštati oko million rubalja, odnosno nešto manje od 27 hiljada maraka.

Izgleda sasvim obično, no basnoslovnu cijenu objašnjava skraćenica EV. Riječ je o električnoj verziji Lade Veste.

Rusku limuzinu pokreće elektromotor snage 60 kW (82 KS) koji energiju dobiva iz bloka litijum-ionskih baterija na zadnjem dijelu. Baterije su povećale težinu električne Veste na 1405 kg (benzinska verzija 1270 kg).

Maksimalna brzina ograničena je na 140 km/h, ubrzanje do "stotke" traje 15,5 sekundi, dok je vozna autonomija s jednim punjenjem 150-200 km u kombiniranom ciklusu. Potpuno punjenje baterija traje devet sati, no već za 90 minuta baterije dostignu 40 posto kapaciteta.

Paradoksalno, eksperti smatraju da električna Vesta nema šansi na matičnom ruskom tržištu, dok joj slab kurs rublje otvara vrata izvoznog uspjeha.

A zašto je Vesta EV osuđena na neuspjeh u Rusiji: Ne postoji izgrađena logistika stanica za punjenje baterija, zbog relativno jeftinog goriva još uvijek je isplativa vožnja na benzin i… ono najvažnije – vladaju niske temperature koje smanjuju efiksnost baterija i skraćuju voznu autonomiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije