Ko je snosio troškove sastanka u Neumu: "Potrošio sam 18 maraka"

11
A. L., I. S.
Ko je snosio troškove sastanka u Neumu: "Potrošio sam 18 maraka"
Foto: Radiosarajevo.ba/ Instagram / Hotel 'Marea'/ Čović, Konaković i Izetbegović

Tri dana u Neumu su trajali pregovori predstavnika međunarodne zajednice, održani upravo na njihovu incijativu, i predstavnika bh. političara o izmjenama Izbornog zakona. Ni jod u zraku i svjež vazduh nisu pomogli predstavnicima bh. političke elite da usaglase stavove - a izbori su u oktobru. Vremena je jako malo.

Nastavak se očekuje ove sedmice u glavnom bh. gradu.

SDP BiH i Naša stranka su odbile poziv u Neum.

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

Dodik pravi novi miting: Ko će danas doći na Trg Krajine?

U četvrtak navečer, među prvima su stigli Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ). Pridružili su im se Šefik Džaferović (SDA), Alma Čolo (SDA), Josip Merdžo (HNS), te Fahrudin Radončić (SBB), Munib Jusufović (SBB), Elmedin Konaković (NiP), kao i Denis Zvizdić (NiP).

Prema informacijama medija, tu su bili i Nermin Ogrešević i Jasmin Emrić (NES) te neizostavni dio predstavnika SAD i delegacije Europske unije - Angelina Eichhorst i Matthew Palmer.

Kako nekoliko dana, očito odmora za pojedine, nisu dali rezultat, u nedjelju je jasno rečeno da se pregovori - nastavljaju, kako smo to i navikli.

Ali, postavilo se neizostavno pitanje - ko je platio putovanje, te boravak u hotelu 'Marea'?

Redakcija portala Radiosarajevo.ba poslala je nekoliko upita na različite adrese učesnika sa željom da sazna upravo ove podatke - odgovor.

Ambasada SAD: Uobičajena praksa

Američku ambasadu smo pitali o troškovima putovanja u Neum.

Stigao je vrlo kratak i jasan odgovor:

"Prilikom službenih putovanja uposlenika Vlade SAD, uobičajena je praksa
pokriti troškove njihovog smještaja i ishrane na osnovu propisa o
dnevnicama", naveli su za portal Radiosarajevo.ba.

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini: Platili troškove

Kao što smo pretpostavljali, sve troškove u Neumu snosio je Ured specijalnog predstavnika EU u BiH. 

Kako je navedeno u odgovoru iz Delegacije EU, troškove svojih predstavnika u Neumu platili su Ambasada SAD-a, OSCE i Venecijanska komisija.  

"Odluka da se pregovori o ustavnoj i izbornoj reformi održe u Neumu donesena je kako bi se stvorila atmosfera u kojoj bi različiti akteri mogli zajedno otvoreno razgovarati o spornim pitanjima tokom dužeg perioda, u konstruktivnom duhu, kako bi postigli trajno rješenje. Tokom pregovora je postignut napredak i pozdravljamo činjenicu da su se političke stranke obavezale na nastavak pregovora. Troškove održavanja pregovora uglavnom je snosio Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, dok su SAD, OSCE/ODHIR i Venecijanska komisija snosili troškove učešća svojih predstavnika", naveli su iz Delegacije EU za portal Radiosarajevo.ba

Kada su u pitanju troškovi prevoza bh. političara, većinom su ih snosile njihove stranke. Izuzetak su visoko pozicionirani političari, kao što je Šefik Džaferović, koji na svaki službeni put, prema protokolu, ide automobilom Predsjedništva uz tjelohranitelje i pomoćno osoblje. 

Konaković: Potrošio 18 KM

Ovim povodom kontaktirali smo predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića koji nam je kazao kako je u Neum otišao službenim automobilom stranke i dodao da je stranka snosila troškove goriva. 

"U Neumu sam potrošio 18 maraka jer su mi ispeglali tri košulje. Peglanje jedne košta šest KM", kazao nam je Konaković.

Iako se to u bh. javnosti nagađalo, niko od bh. političara ovom prilikom nije dobio dnevnicu, potvrđeno nam je iz više izvora.

Kontaktirali smo i Parlament BiH u pokušaju da saznamo da li je neko od parlamentaraca koristio automobil ove ustanove za put u Neum, ali odgovor do trenutka puštanja teksta nismo dobili

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije