Ko je prim. dr. Alen Pilav: Doktor medicinskih nauka i priznati svjetski stručnjak na čelu KCUS-a

7
A. Sokolović
Ko je prim. dr. Alen Pilav: Doktor medicinskih nauka i priznati svjetski stručnjak na čelu KCUS-a
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Prim. dr. Alen Pilav

Nakon brojnih peripetija u četvrtak, 27. novembra, direktorsku karijeru na Kliničkom Centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) završila je Sebija Izetbegović, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Nju je zamijenio kao vršilac dužnosti direktora KCUS-a prim. dr. Alen Pilav, specijalist opće kirurgije i subspecijalist torakalne kirurgije.

Dr. Alen Pilav je doktor medicinskih nauka i priznati stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije. Na KCUS-u je zaposlen od 1992. kada je kao apsolvent na Ortopedskoj klinici KCUS-a pomagao u zbrinjavanju ranjenika u opkoljenom gradu. Pilav predaje na katedri za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta SSST u Sarajevu.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Službeno: Sebija Izetbegović smijenjena sa pozicije generalne direktorice KCUS-a

Službeno: Sebija Izetbegović smijenjena sa pozicije generalne direktorice KCUS-a

Član je Europskog udruženja torakalnih hirurga, Europskog respiratornog udruženja, Europskog udruženja endoskopske hirurgije i Udruge endoskopskih hirurga Bosne i Hercegovine. Također je član i Upravnog odbora JU Dom zdravlja Sarajevskog kantona, a ranije je bio član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Jedan je od najaktivnijih lobista za vraćanje transplantacija na KCUS i pridruživanje Bosne i Hercegovine programu Eurotransplant. Pristupanje ovom programu bi pacijentima omogućilo dobivanje organa neophodnih za nastavak života.

Ovaj proces su uspjeli pokrenuti i inicijativa je prošle godine jednoglasno usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Trenutno se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pošalje pismo namjere za priključenje Eurotransplantu, što je prvi korak procesa priključenja.

Podsjetimo, Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' i Mevludin Mekić, bivši predsjednik Upravnog odbora UNSA-e, doktor Alen Pilav i Sanela Salihagić, šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a, bili su kandidati za novog generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) o čemu je naš portal ranije ekskluzivno prošle sedmice pisao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije