Danas sjednica UO KCUS-a: Da li će biti smijenjena Sebija Izetbegović?

2
Radiosarajevo.ba
Danas sjednica UO KCUS-a: Da li će biti smijenjena Sebija Izetbegović?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas, 27. novembra, u 16 sati održat će redovnu sjednicu, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu odluke o razrješenju generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Na istoj sjednici, članovi UO razmotrit će i prijedlog odluke o imenovanju vršioca dužnosti generalnog direktora KCUS-a; ako navedeni prijedlozi dobiju većinu glasova članova UO, Izetbegović će biti smijenjena s funkcije nepuna dva mjeseca prije isteka mandata.

Podsjetimo, na sjednici održanoj 30. oktobra Upravni odbor je donio odluku o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice KCUS-a prije isteka mandata, no Sebija Izetbegović smatra - kako je i obavijestila UO - da je proces nelegalan jer, prema njenim tvrdnjama, Upravni odbor nema saglasnost federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca.

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Izetbegović dalje navodi da je "imenovanje Upravnog odbora izvršeno bez prijedloga federalnog ministra, te Upravni odbor u ovom sazivu nema pravo da odlučuje niti donosi bilo kakve odluke".

"Svako postupanje ovog nezakonitog Upravnog odbora za sobom povlači i nezakonite odluke", navodi se u odgovoru Izetbegović koji je u posjedu portala Radiosarajevo.ba.

Izetbegović se poziva na Statut KCUS-a te kaže da "nezakoniti Upravno odbor nije imenovan u skladu sa pozitivnim propisima kao i da je prilikom donošenja Odluke postupio suprotno odredbama člana 43. stav 2. Statuta KCUS-a". Član na koji se poziva Izetbegović propisuje sljedeće: Odluka o imenovanju/razrješenju generalnog direktora iz stava 1. ovog člana podliježe obaveznoj prethodnoj saglasnosti federalnog ministarstva zdravstva shodno članu 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Sebija Izetbegović odgovorila UO: "Odluke su nelegalne, nemate saglasnost za moju smjenu"

Sebija Izetbegović odgovorila UO: "Odluke su nelegalne, nemate saglasnost za moju smjenu"

Na kraju, Izetbegović traži od Upravnog odbora da dostave informacije o tome da li su dobili saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Podsjetimo, Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' i Mevludin Mekić, bivši predsjednik Upravnog odbora UNSA-e, doktor Alen Pilav i Sanela Salihagić, šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a, kandidati su za novog generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) o čemu je naš portal ranije pisao.

Doznaje se kako bi, za početak, Alen Pilav trebao biti imenovan na poziciju v.d. generalnog direktora KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije