Saznajemo / Klub SDA će tražiti poništenje sporne odluke Vlade FBiH o raspodjeli novca!

04. 04. 2020. u 17:34:00 F. V.

Shares: 650

Nakon burnih reakcija na jučerašnju odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca iz federalnog budžeta FBiH, namijenjenog kantonima, općinama i gradovima, Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkog domu Parlamenta FBiH tražit će poništenje navedene odluke, saznaje Radiosarajevo.ba.

Ova informacija potvrđena je našem portalu od izvora u vrhu te stranke.

Podsjetimo, Vlada je jučer donijela odluku o raspodjeli 9,8 miliona KM kantonima, te 11,2 miliona KM općinama i gradovima kao pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije.

Primjetne su bile brojne nelogičnosti u raspodjeli budžeskih sredstava, a oštro su reagirali čelni ljudi Kaknja i Visokog. Negodovanja se čuju i u Bosanskoj krajini, Tuzli...

Načelnici negoduju zbog odluka Vlade: Novom Travniku 1,2 miliona KM, Kaknju nula...

Nakon što je Vlada FBiH jučer donijela odluku o raspodjeli novca iz budžeta FBiH, namijenjenog kantonima, općinama i gradovima, stigle su prve, oštre reakcije načelnika. Naime, Vlada je donijela odluku o raspodjeli 9,8 miliona KM kantonima, te 11,2 miliona KM općinama i gradovima kao pomoć u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Uz ostalo iz spiskova koje su javno podijelili neki općinski načelnici, vidi se da, na primjer, Novi Travnik treba dobiti 1,2 miliona KM, a Tešanj i Visoko 30.000 i 50.000 KM.

Po toj odluci Bihać bi dobio 234.000 KM, a Kupres 700.000 KM. S druge strane, Kakanj ne bi dobio ništa!? Isto tako, Bugojno u kojem živi više od 35.000 stanovnika i centar je gorenjevrbaske regije treba dobiti 50.000, kao Dobretići s jedva 5.000 ljudi!

Oštru reakciju uputio je danas i Denis Zvizdić, član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH i potpredsjednik SDA. Opće dobro, naveo je Zvidić, mora biti iznad etničkog, lokalnog ili partijskog interesa...

I Zvizdić reagovao na odluku Vlade FBiH: Ne mogu da vjerujem

Nakon načelnika, i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić reagovao je na odluku Vlade FBiH i način raspodjele novca kantonima, općinama i gradovima za borbu protiv pandemije novog soja koronavirusa. Nakon što je Vlada FBiH jučer donijela odluku o raspodjeli novca iz budžeta FBiH, namijenjenog kantonima, općinama i gradovima, stigle su prve, oštre reakcije načelnika.

Kako saznajemo, pojedine kolege iz same SDA oštro su prigovorili Novaliću zbog ovakve odluke nazivajući je nelogičnom, nekorektnom, pa i bezobraznom, ali nisu htjeli istupati u javnosti. Nezadovoljstvo je i veće jer mnogi s navedenom odlukom nisu uopće bili upoznati prije njezinog objavljivanja u medijima.

Pokušali smo dobiti informaciju više od predsjednika Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH osmana Ćatića, ali on danas nije dogovarao na naše pozive i poruke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA