Klarić: Gospodo iz Vlade FBiH, uozbiljite se, ovisit ćemo o milostinji susjeda

4
Radiosarajevo.ba
Klarić: Gospodo iz Vlade FBiH, uozbiljite se, ovisit ćemo o milostinji susjeda
Foto: Naša stranka / Sanela Klarić

Vlada FBiH jučer je donijela odluku kojom se samo onim poljoprivrednicima koji su prijavili sjetvu dodijeli 50 litara goriva po hektaru zasijane površine.

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, ovu odluku smatra deklarativnom podrškom poljoprivredi i jeftinim pokušajem smanjenja pritiska javnosti.

"Vlada je ovom odlukom pokazala da je nesposobna da poveća zasijane površine a time i proizvodnju hrane, čime bismo postigli prehrambeni suverenitet kojeg sada nemamo.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Prije mjesec tražila sam hitno uvođenje prava na regresirano gorivo (plavi dizel) za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva po evropskom obračunskom standardu. Umjesto toga dobili smo vještačku podjelu na proizvođače koji su prijavili sjetvu i na one koji nisu, čime se doprinosi raskolu među njima umjesto da ih se više uveže i bolje organizuje.

Ali ne stvara se animozitet samo među proizvođačima, nego i među građanima. Na primjer, Kanton Sarajevo će po ovom modelu, prema mojim informacijama, dobiti ukupno 12.500 litara nafte, a to je oko 25.000 KM po današnjim cijenama.

Ako Vlada Federacije smatra da je za kanton u kojem živi 500.000 stanovnika podrška proljetnoj sjetvi vrijedna 25.000 KM, onda to samo pokazuje perfidnost predlagača i svako odsustvo elementarnog osjećaja za ljudske potrebe.

Imamo dovoljno resursa da obezbijedimo dovoljno hrane za ukupno stanovništvo FBiH, ali s ovakvom politikom Novalićeve vlade to nećemo uspjeti. Ovisit ćemo o milostinji susjeda. Napominjem pri tom da su naše susjedne zemlje, iako proizvode dovoljno za svoje potrebe i imaju čak i viškove, zabranile izvoz osnovnih životnih namirnica.

Mi još uvijek nismo uveli ni zabranu izvoza, a u robnim rezervama nemamo zaliha ni za dva mjeseca u slučaju velikih nestašica osnovnih životnih namirnica.

Gospodo iz Vlade, uozbiljite se, shvatite gdje i u kakvom vremenu živimo. Za razliku od vas, kriza koja nam prijeti ne kalkulira, ona neminovno dolazi i najviše će naškoditi onima koji je dočekaju nespremni", istakla je Klarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije