Sanela Klarić: Osnovne životne namirnice su novi respiratori

6
Radiosarajevo.ba
Sanela Klarić: Osnovne životne namirnice su novi respiratori
Foto: Naša stranka / Sanela Klarić

Pojedine zemlje, između ostalih i Srbija, najavile su zabranu izvoza osnovnih životnih namirnica. Kako je bh. ekonomija pretežno uvozno orijentirana, Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, smatra neophodnim hitno stvaranje uslova za vlastitu proizvodnju.

Ona također smatra da to neće biti moguće postići s Vladom Fadila Novalića. Njeno reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Agonija kroz koju građani prolaze kad je u pitanju rast cijena i nabavka osnovnih životnih namirnica neodoljivo me podsjeća na agoniju kroz koju su prolazili početkom pandemije. U oba slučaja za to je kriva Vlada FBiH, prvi put zbog nabavke neupotrebljivih respiratora i nenabavke vakcina, a ovog puta zbog nenabavke žitarica.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Nemamo hitnih mjera, analize ne postoje, odluke se donose ad hoc, izjave odgovornih aktera su neistinite, dobronamjerna rješenja stručnjaka se odbacuju sve zarad kalkulacija pojedinaca da iz ove situacije izvuku svoje lične dobiti a građani su prepušteni sami sebi.

Vjerujete li Vladi Fadila Novalića i njegovim ministrima, da li smatrate da su sposobni kao lideri da nas kvalitetno i održivo izvuku iz krize? Mi im ne vjerujemo jer su krivično procesuirani, jer ne možemo naći primjere dobrih strateških odluka, jer su nesposobni da strateški vode FBiH u kriznim situacijama, kao uostalom ni u regularnim, ako ćemo biti iskreni do kraja.

Sada kada su zemlje okruženja zatvorile granice za izvoz svoje lokalno proizvedene hrane, znajući da godinama BiH uvozi preko 80% hrane, svima je jasno da je nama jedina opcija da proizvedemo hranu za sve potrebe našeg stanovništva.

Budžet FBiH za 2022. i dalje ukazuje da Vlada FBiH ne razumije i neće da razumije pored svih apela sve navedeno. Zato tražimo da se ispoštuje Zakon poljoprivrede FBiH i obezbijedi minimalno šest posto ukupnog budžeta FBiH za 2022. godinu za ove potrebe da bismo zasijali maksimum poljoprivrednog zemljišta u FBiH u ovom trenutku.

Vrhunac ignorisanja problema, pljačke i nerada Vlade FBiH će uskoro doći na naplatu građanima Federacije koji će stajati u redovima zbog šake brašna, jer ga, čak i ako budu imali novca, neće moći kupiti više zbog nestašice koja nam slijedi. Očekuju se prazne rafe koje se jedino mogu napuniti sistemskom podrškom lokalne proizvodnje hrane za šta je potrebno posijati svaki metar obradive zemlje i uvezati je s proizvodno-prehrambenim kapacitetima. Budžet mora biti odobren što prije i sredstva za podršku poljoprivredi moraju biti minimalno 202 miliona. Pored proljetne sjetve moramo planirati i jesenju, kao i sve buduće sjetve. Moramo planirati ozbiljno i dugoročno, jer kriza neće brzo proći.

Postoje ljudi, i stručnjaci i političari, koji se znaju iznijeti s krizom u kojoj smo se našli i Vlada im mora prepustiti upravljanje ovom situacijom”, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije