KCUS odgovorio Općoj bolnici: Nije ni bratski ni sestrinski ovo što radite

0
Radiosarajevo.ba
KCUS odgovorio Općoj bolnici: Nije ni bratski ni sestrinski ovo što radite
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / KCUS

Uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Krizni štab KCUS-a uputili su otvoreno pismo povodom izjava koje dolaze iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo.

Otvoreno pismo adresirali su i premijeru FBiH Fadilu Novaliću, premijeru KS Mariju Nenadiću, ministru zdravstva FBiH Vjekoslavu Mandiću, Ministarstvu zdravstva KS, Kriznom štabu FBiH i Kriznom štabu Kantona Sarajevo.

Iz KCUS-a su istakli da su u ratu s COVID-10, a ne Općom bolnicom, te da nisu braća i sestre "doktorima koji ugrožavaju sigurnost građana, a ne rade svoj posao".

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

"Apeliramo javnosti da nas je sramota da moramo odgovarati na optužbe koje nam se svakodnevno imputiraju. U jeku užasa koji vlada cijelim svijetom u vidu pandemije, kada nemamo adekvatan lijek, kada umiru mladi i zdravi ljudi i kada oboljevaju zdravstveni radnici koji se bore za živote pacijenata, nakon 9 mjeseci krvavog rada sa COVID pacijentima, mi treba još nešto da dokažemo.

Uposlenici KCUS-a koji rade sa COVID pacijentima, iselili su iz svojih domova, da ne bi zarazili članove obitelji, provode dežurstva u vanrednim uslovima (u specijalinim zaštitinim odjelima), ne jedu i ne piju regularno, kupaju se najmanje tri puta dnevno, nakon što skinu zaštitno odijelo, oboljevaju i ponovo se vraćaju na posao u minimalnom vremenskom roku izolacije i sve to nije dovoljno.

Najteže optužbe dolaze od kolega koji su zaboravili Hipokratovu zakletvu i koji bi morali razumijeti šta mi u stvari radimo. Od kolega samo tražimo da počnu raditi svoj posao i liječe lakše oboljele sa COVID-19.

KCUS, kao najveća zdravstvena Ustanova u državi, je pravovremeno prepoznao ozbiljnost i težinu posla koji sa sobom nosi borba sa COVID-19 pandemijom. Od prvog trenutka, dok su drugi zbijali šale, te iznosili neprovjerene teorije uzurpirajući medijski prostor, mi smo upozoravali na ozbiljnost situacije i stvarno, a ne deklarativno, ušli i vodili „rat“ sa COVID-19.

Tome u prilog govori broj pacijenata koji su dijagnosticirani i liječeni u KCUS-u, stoga nam smeta što se u medijskom prostoru od strane „stručnjaka“ sa tribina, naš trud, napori i rezultati svode sa ništa i kreira klima beznađa, koja uvodi nemir među građane.

Prema zvaničnim podacima Vlade KS smrtnost u Kantonu Sarajevo u dosadašnjem periodu je iznosila 1,33%, dok je na svijetskom nivou bila 2,55%.

Istupi i poimanja dr. Ednana Drljevića, dr Harisa Vranića i ostalih političkih altoparlanata u javnosti, gdje iznose iskrivljenu sliku i stavove, malo više govore zapravo o njima, i ne bi zavrjeđivali poseban osvrt, da ne dezavuišu javnost govoreći u ime zvanične zdravstvene ustanove – OB prim Abdulah Nakaš.

Dvolično je praviti sukob i isturiti svoje uposlenike prof. Gavrankapetanoviću, Drljevića i Vranića, a istovremeno se pozivati na plemenite vrijednosti. Nije ni bratski ni sestrinski ovo što radite, a zaista nemamo vremena da učestvujemo u tim prepucavanjima.

Zabrinjavajući je nivo ostrašćenosti i koprene na očima pojedinih "stručnjaka" koja ih onemogućava da razluče stvarne činjenice, inspekcijske izvještaje i zakonsku regulative, a istupaju prema javnosti sa neistinama i neargumentiranim stavovima.

Pozivamo Krizni štab i Vladu Kantona Sarajevo da konačno definiraju put pacijenta s COVID-19 i u skladu sa smjernicama SZO uposle sve zdravstvene radnike u skladu sa stratifikacijom bolesti i kompetencijama.

Naše građane molimo da poštuju upute zdravstvenih radnika, kako bi zajedno pobjedili ovu opaku bolesti i poručujemo im da će uposlenici KCUS-a i dalje ustrajavati u ovoj borbi", navedeno je u otvorenom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije