KCUS će platiti više od 100 hiljada KM firmi koja se povezuje s porodicom Dodik

16
Radiosarajevo.ba
KCUS će platiti više od 100 hiljada KM firmi koja se povezuje s porodicom Dodik
Foto: Radiosarajevo.ba / KCUS u poslovima s Prointerom

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odlučila je da će poslove na "pružanju usluga održavanja SAP licenci za potrebe KCUS-a" dobiti firma Prointer ITSS.

Firma Prointer, inače, povezuje se s porodicom Milorada Dodika, šefa SNSD-a, člana Predsjedništva BiH, te uzročnika najveće poslijeratne krize u našoj zemlji.

"Nije vlasnik, ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode", reći će sam Milorad Dodik, 2019. godine u Narodnoj skupštini, o svom sinu Igoru.

Dr. Edhem Čustović: 'Ovo je Mia Stanić, istraživačica iz Bosne koja je otkrila popravku ljudske DNK'

Dr. Edhem Čustović: 'Ovo je Mia Stanić, istraživačica iz Bosne koja je otkrila popravku ljudske DNK'

Inače, Prointer - koji je također pod lupom za američke sankcije - od KCUS-a će akonto ovih usluga dobiti 105.800 KM, dok će KCUS još za PDV platiti 17.986 KM - što je ukupno 123.786 KM.

"Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i u skladu sa zakonskim propisima će biti dostavljena ponuđaču učesniku postupka javne nabavke i objavljena na web stranici KCUS-a", navodi se u dokumentu koji je u posjedu portala Radiosarajevo.ba.

Odluka KCUS-a o Prointeru - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Odluka KCUS-a o Prointeru

Odluka je tako stupila na snagu 8. februara ove godine.

U dokumentu se navodi da se na tender javilo sedam ponuđača - DD BH Telecom Sarajevo, PROINTER ITSS Banja Luka, EKAPIJA d.o.o., LANACO d.o.o., S CONSALTING d.o.o. Mostar, ROAMNG NETWORKS d.o.o. i INTEH d.o.o.

Ipak, samo je Prointer, do vremena naznačenog u Ispravci obavještenja o nabavci od 17. januara 2022. godine, dostavio ponudu, pa je Komisija predložila da se izabere Prointer, što je Sebija Izetbegović i prihvatila. 

Portal N1 televizije podsjeća, nakon što su početkom godine donesene sankcije članu Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog povezanosti s njim, Prointer ITSS prestao je biti vlasnik ATV-a.

Kompanija Prointer ITSS je prošle godine u potpunosti preuzela vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom. Međutim, ova godina donosi nove promjene u vlasničkoj strukturi. Prointer je odlučio da u firmu Infinity media prebaci ATV, a Infinity je kćerka firma grupacije Infinity International Group u čijem je sastavu i Prointer.

Dodajmo i to da je SAP skraćenica od Sistemske aplikacije i proizvodi u obradi podataka, te je riječ o informatičkoj usluzi.

Također, američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula je firmu Prointer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije