Dodik o odluci Europskog parlamenta: 'Danas mi je suđeno, niko me ništa nije upitao...'

17
Radiosarajevo.ba
Dodik o odluci Europskog parlamenta: 'Danas mi je suđeno, niko me ništa nije upitao...'
Arhiv / Milorad Dodik

Nakon što je Europski parlament podržao amandman kojim se poziva na uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, lider SNSD-a se oglasio u medijima.

Istakao je kako se nakon ove odluke pita "postoje li više europske vrijednosti", s obzirom na to da je danas , kako je rekao, "demonstriran nedostatak demokratičnosti".

"Meni je otprilike suđeno, a da me niko ništa upitao nije. Da niko nije došao u Republiku Srpsku da vidi o čemu se radi. I što je najgore, niko od tih parlamentaraca koji su digli ruku nije pogledao Ustav BiH. Dostupan na internetu, jer da jeste, niti bi zauzeli stavove koje su zauzeli, niti bi se čule kvalifikacije koje su se čule", dodao je Dodik.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

On je podvukao da mu "nije jasno kako 504 parlamentarca, 504 ozbiljna čovjeka mogu i pomisliti da se neka država raspada jer jedan čovjek o njoj govori kritički".

"Umjesto da su se potrudili da razgovaraju sa nama, odlučili su se da razgovaraju o nama. U takvim uslovima jasno je da i stavovi parlamenta nisu mogli biti drugačiji. Uz sve uvažavanje europskih institucija, ne mislim da odustanem od legalnih i legitimnih političkih aktivnosti u odbrani RS", kazao je Dodik.

Kako smo već pisali, Europski parlament je "osudio secesionizam predsjednika SNSD-a Milorada Dodika" i pozvao Europsko vijeće da uvede sankcije njemu i njegovim saradnicima.

Za amandman su glasala 504 poslanika, protiv 93, a 72 su bila suzdržana.

Europsko vijeće je pozvano da nametne sankcije zbog Dodikovih koruptivnih aktivnosti, stalne destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Vrijedi naglasiti da je Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za spoljne poslove te delegacije za odnose sa BiH, sramotno rekla da je amandman "došao naknadno", te da su glasali protiv jer ovo nije uopšte trenutak kada su takvi potezi korisni.

Hrvatska delegacija u Europskom parlamentu, odnosno članovi HDZ-a, nisu podržali amandman koji poziva na uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a koji je dobio podršku u ovoj europskoj instituciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije