Kardinal Puljić uoči Uskrsa o gorućem problemu odlaska mladih iz BiH

Radiosarajevo.ba
Kardinal Puljić uoči Uskrsa o gorućem problemu odlaska mladih iz BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Uskršnja čestitka Vinka Puljića
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić poželio je katoličkim vjernicima i svim ljudima dobre volje blagoslovljen, sretan i radostan Uskrs.

"Neka vam Dobri naš Pastir donese pregršt životne radosti i spremnosti suočiti se sa svim izazovima svagdašnjice, imajući na pameti da smo djeca Božja, koja poput svjetiljke svijetle u svijetu", istakao je kardinal Puljić u svojoj tradicionalnoj uskršnjoj poslanici. Citirao je i papu Franju rekavši da ne dopuštamo da "nam nadu ukradu".

Kardinal Puljić pozvao je da se hrabro suočimo sa izazovima i damo svoj doprinos izgradnji života koji će biti ljudskiji, pošteniji i čestitiji. Osvrnuo se i na činjenicu da iako živimo u istome vremenu, ne doživljavamo ga i ne sudimo svi jednako.

"Siromašni među nama osjećaju ga drugačije od onih bogatih; bolesni različito od zdravih; a marginalizirani u društvu potpuno suprotno od onih utjecajnih." Kardinal je rekao da mu se vrlo teško obraćati svima na isti način jer: "sit gladna ne razumije, a gladan situ ne vjeruje", te da vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama doći do boljih vremena.

Osvrnuo se i na puno toga što nas kao narod izjeda istakavši da narod izjedaju demografska, migracijska i korupcijska hrđa. Naveo je da zaboravljamo dječiji smijeh i da sve rjeđe viđamo zaigranu djecu na ulicama, te da postajemo staračka nacija. I kardinal se osvrnuo na jedan od glavnih problema naše zemlje, a to je migracija stanovništva: "Naš podmladak odlazi i nepovratno seli u druge zemlje, a niko se ne smatra odgovornim za to."

"Krist nas je svojim uskrsnućem usrećio nesebičnim bratoljubljem. Izgrađujmo, onda, međusobnu solidarnost kako bismo unijeli više svjetla u ovo sumorno društvo i tako ga iznutra ozdravljali. Hajdemo kao narod uskrsnuti, oživjeti, preobraziti se i usmjeriti na bolji i ljepši život. Iskreno vas pozivam na ovaj korak dobra protiv zla, svjetla protiv tame, istine protiv laži, nade protiv beznađa."

Kardinal vjeruje da će nam Kristovo uskrsnuće uliti novu snagu i učvrstiti postojeću nadu, poručujući da se ne plašimo svoje zemlje jer se isplati u njoj ostati i za nju boriti.

"Volimo svoje, poštujmo tuđe! Neka u svima nama zaživi sinodalno geslo: 'Sve obnoviti u Kristu!'", poručio je kardinal Puljić čestitajući Uskrs svim vjernicima i ljudima dobre volje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije