Jevreji širom svijeta dočekali Pesah

Radiosarajevo.ba
Jevreji širom svijeta dočekali Pesah
OMS Zenica / Proslava Pesaha
Jevreji širom svijeta sinoć su dočekali Pesah, blagdan u znak oslobođenja Jevreja iz Misirskog ropstva.

Pesah je jedan od tri hodočasna blagdana kada svi Jevreji koji imaju mogućnost, hodočaste u Jeruzalem. U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u Sveti grad.

Kako je Pesah blagdan koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu.

Ovaj blagdan se obilježava više od tri hiljade godina, i smatra se jednim od najstarijih blagdana, a traje osam dana.

Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, svim sugrađanima Jevrejima žele sretan i blagoslovljen Pesah. Neka i ovaj Blagdan bude poticaj svima nama da iznova i hrabro gradimo društvo uvažavanja i razumijevanja. Neka Pesah bude nauk kako se danas osloboditi ropstva zavisti, mržnje, ksenofobije, semitizma, islamofobije i mnogih drugih izvora tame koji opterećuju naš život na ovoj Zemlji. Neka nas zajednička trpeza u našim porodicama učvrsti i ohrabri da nastavimo izgrađivati zdravu temeljnu ćeliju svakoga društva. Neka i danas, budemo skupa u molitvi za mir u Svetoj zemlji i cijelomu svijetu.

Jučer je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakobu Finciju povodom blagdana Pesaha.

„Vaša Eminencijo,

Svake godine Pesah sve sljedbenike Musaa/Mojsija (a.s.), ali i sve ljude podsjeti na trijumf života nad smrću, slobode nad ropstvom i vjere nad tiranijom. Želimo da i ove godine Vama, članovima Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini i Jevrejske Opštine Sarajevo ovi blagdani proteknu u miru, slobodi, ljubavi, zdravlju i dobru.

S povjerenjem u ljudskost i nadom u međureligijski dijalog još jednom Vam želim čestitati blagdan Pesah“, stoji u čestitki reisul-uleme Kavazovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije