Zvanično: Učenici u KS se vraćaju u školske klupe, kreću i stariji razredi

Radiosarajevo.ba
Zvanično: Učenici u KS se vraćaju u školske klupe, kreću i stariji razredi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nakon što se jučer Kantonalni odbor Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) javio sa saopćenjem u kojem se navodi kako bi se učenici predmetne nastave od 14. ili 21. septembra mogli vratiti u školske klupe, to je danas i potvrđeno.

Prema informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, u Ministarstvu obrazovanja trenutno postoji dilema vezana za tačan datum početka nastave. Tačnije, još uvijek nije precizirano da li se učenici vraćaju u nadolazeći ponedjeljak ili tek naredne sedmice.

Naime, Anis Krivić, kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih, potpisao je dokument u kojem se navodi kako će se u školske klupe od 14. ili 21. septembra vratiti i učenici od 5. odnosno 6. do 9. razreda osnovne škole.

Isto tako, svojim redovnim školskim obavezama vraćaju se i srednjoškolski koji pohađaju 1. i 4. razred, dok će 2. i 3. razred i dalje raditi na daljinu, tj. online. Međutim, ukoliko epidemiološka situacija bude stabilna, 12. oktobra se i oni vraćaju u školu.

Prema planu, jednu sedmicu bi pohađali nastavu u školama, dok bi drugu dobijali nastavni materijal putem online platformi.

I u osnovnim i srednjim školama časovi će trajati po 30 minuta iako je zahtjev Sindikata bilo vraćanje na 40, a važno je podvući i to da će svako odjeljenje imati svoj kabinet i da će se u njemu moći naći maksimalno 15 učenika.

Izuzetak predstavlja realizacija nastave iz predmeta Vjeronauka, Zdravi životni stilovi, Društvo/kultura/religija te drugi strani jezik gdje je moguće da učenici pohađaju nastavu iz ovih predemeta u drugim raspoloživim učionicama.

Mali odmor u osnovnim školama će trajati pet minuta, dok veliki neće biti realiziran.

Isto tako, iz Sindikata su naveli kako očekuju od svih aktera da će i dalje voditi računa o tri bitne stvari koje čuvaju zdravlje svih: čist, dezinficiran i provjetren prostor, distanca od dva metra te nošenje zaštitne maske.

Sa svim smjerenicama koje je donijelo Ministarstvo obrazovanja KS možete se upoznati u videu ispod.

U priloženom videu ministar Anis Krivić je obrazložio sve smjernice za nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju te ko sve sve i na koji način vraća u školske klupe:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije