Od 14. septembra povratak učenika predmetne nastave u školu?

Radiosarajevo.ba
Od 14. septembra povratak učenika predmetne nastave u školu?
Facebook / Osnovna škola "Grbavica 2"

Kantonalni odbor Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) se prije nepunih mjesec dana aktivno uključio u aktivnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i preuzeo dio odgovornosti za pripremu modela za početak školske 2020/2021. godine, predložio rješenja i postavio uvjete.

Već tada su jasno rekli da, ukoliko sve bude ispoštovano i ukoliko se svi učesnici budu pridržavali svih mjera i smjernica, u drugoj sedmici nastave će tražiti povratak još oko 10.000 učenika iz predmetne nastave u trećoj sedmici mjeseca septembra.

"Hvala Bogu, sada možemo govoriti o tome da će se desiti ono što je za očekivati, a to je da će po gotovo istom modelu u školske klupe od 14. septembra vratiti i učenici od 5. odnosno 6. do 9. razreda osnovne škole. Očekujemo da će Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Anis Krivić, već sutra obznaniti odluku i svim školama dostaviti smjernice za rad u narednih mjesec dana, odnosno od 14. septembra do 09. oktobra 2020. godine. Očekujemo da će direktori škola, kao što je to bilo prije početka ove školske godine, uspješno izvršiti sve pripreme do ponedjeljka, 14. septembra, te da će nastavnici predmetne nastave imati razumijevanja po pitanju izvođenja nastave u smislu da će svako odjeljenje imati svoj kabinet, što znači da će se, vodeći računa o epidemiološkim mjerama, tokom nastave školom kretati nastavnici, ali ne i učenici", dodaju iz Sindikata.

Ono što također očekuju od ministra Krivića jeste da donošenje odluke da se časovi za učenike u centrima i zavodima "vrate" na 40 minuta.

"Naglašavamo da smatramo da se mora ostaviti pravo izbora roditeljima učenika kao što je to u modelu koji važi za razrednu nastavu, kao i obaveza direktora škola da zaštite zdravlje nastavnika i ostalih radnika i učenika u školama. Očekujemo i da će prilikom donošenja odluke ministar Krivić voditi računa i o kvaliteti nastave te da će omogućiti realizaciju NPiP u obimu koji je neophodan u ovoj situaciji te da će nastavnici u punom kapacitetu moći pokazati svoju kreativnost, stručnost i odgovornost za planiranje i realizaciju planiranog. I na kraju, od svih aktera očekuje da će i dalje voditi računa o tri bitne stvari koje čuvaju zdravlje svih: 1. čist, dezinficiran i provjetren prostora, 2. distanca od 2 metra, 3. nošenje zaštitne maske", dodali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije