Kakvo nas vrijeme očekuje u septembru

Radiosarajevo.ba
Kakvo nas vrijeme očekuje u septembru
Arhiv / Ilustracija
Iako nas danas i u narednim danima očekuja kiša, prema dosadašnjim najavama, ovaj bi septembar mogao biti najtopliji otkako je mjerenja.

Uostalom, cijela ova godina bila je takva – prvih šest mjeseci su i pojedinačno i zajedno bili najtopliji, i tokom prve polovine godine prosječna temperatura je bila za 1,4 stepena Celzijusa veća nego za isti period 2015, NASA.

Pa se tako očekuje i Miholjsko ljeto – Bablje ili Miholjsko (Martinjsko) ljeto je produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni.

Temperature u našoj zemlji mogle bi iznositi oko 25 stepeni, a sljedeće sedmice mogle bi doseći i do 30-og podioka.

vrijeme_septembarFHMZ.jpg - Kakvo nas vrijeme očekuje u septembru

Naučnici, međutim, upozoravaju da ovakve temperaturne promjene nisu nimalo dobre.

NASA bilježi da se ledena površina Sjevernog ledenog okeana protekle decenije smanjila za 13,4 odsto, piše Blic. Science magazine je prije tri dana objavio da će, ako se ne preduzmu ozbiljne mere, do 2050. godine izumrijeti čak 800.000 vrsta biljnog i životinjskog svijeta, i da će jednog dana od nas ostati samo fosilna plastika i radioaktivni elementi iz nuklearnih bombi.

Kako tvrde, brzo će doći vrijeme kada će od četiri različita godišnja doba ostati samo priče. Neki misle da je to vrijeme već stiglo...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije