Juli 2016. najtopliji otkad su počela mjerenja

Radiosarajevo.ba
Juli 2016. najtopliji otkad su počela mjerenja
Rezultati NASA-e koji kombiniraju temperature površine mora i temperature zraka na kopnu pokazali su da je juli ove godine oborio sve rekorde.

Prošli mjesec bio je najtopliji u pisanoj historiji, nadmašivši rekord postavljen prije samo 12 mjesece i nastavljajući niz rekordnih mjesečnih zapisa, kažu najnoviji podaci iz NASA-e. 

U proteklih devet mjeseci bilježeni su rekordi, a trend je nastavljen s julom kao desetim rekordnim mjesecom. 

Juli 2016. je apsolutni rekorder kao najtopliji mjesec otkad je počela evidencija - 1880. godine. 

Slično govore i podaci iz američke Nacionalne oceanografske i atmosferske uprave za proteklih 14 mjeseci, ali još nisu objavili podatke za šesti mjesec. 

Nove podatke objavila je NASA i na Twitteru podijelio klimatolog Gavin Schmidt, direktor NASA Goddard Instituta za svemirska istraživanja.

NASA-ini rezultati koji kombiniraju temperature površine mora i temperature zraka na kopnu, pokazale su da je juli 2016. godine za 0.84 stepeni topliji od prosjeka za juli u periodu 1951. - 1980., i 0.11 stepeni topliji u odnosu na prethodni rekord u julu 2015. godine.

Kako se niz najtoplijih mjeseci nastavlja, 2016. će "skoro sigurno" biti najtoplija godina, rekao je David Karoly, naučnik za klimu s Univerziteta u Melbourenu.

Ovo je uzrokovano kombinacijom globalnog zatopljenja i El Niña, koji se širi u vidu tople vode preko Pacifika, povećavajući temperature. 

Karoly je kazao da je juli za oko 1,3 stepena topliji od predindustrijskog prosjeka.

Istaknuo je da su 0.2 stepena te anomalije vjerovatno izrokovana El Niñom, ostavljajući oko 1.1 stepeni uglavnom klimatskim promjenama izazvanim ljudskim faktorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije