Premašeni rekordi, 2016. bit će najtoplija godina

Fena
Premašeni rekordi, 2016. bit će najtoplija godina
Pixabay / Ilustracija
NASA je objavila zabrinjavajuću vijest da je april ove godine najtopliji mjesec otkako je mjerenja temperature.

Prošlog mjeseca također su objavili kako je mart bio najtopliji u posljednjih 136 godina. Ti podaci pokazuju da je rast globalne temperature konstanta, koja bi svijet trebala ozbiljno zabrinuti.

Američka agencija tada je upozorila da su prošlogodišnji oktobar, novembra i decembar, te januar i februar ove godine srušili rekorde u globalnim temperaturama te da će se taj trend nastaviti.

Kako tvrdi NASA u svom novom izvještaju, temperatura na globalnoj razini u aprilu  ove godine viša je za 1,1 posto u odnosu na mjerenja od 1951.-1980, čime je april postao šesti mjesec zaredom koji je premašio ranije izmjerene temperature.

"Trenutno smo u poziciji gdje ne znamo kako će se stvari odvijati. Znali smo da El Nino ima uticaj, ali mislim da niko nije očekivao ovakav skok", kazao je meteorolog Eric Holthaus te dodao kako stručnjaci smatraju da je globalna temperatura u posljednjih godinu dana porasla za 25 posto u odnosu na mjerenja iz 1880. godine.

Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Instituta Goddard za svemirska istraživanja, zaključio je da naučnici već sa sigurnošću mogu predvidjeti da će 2016. biti najtoplija godina ikada.

Accuweather je u subotu objavio dugoročnu prognozu za ljeto. Područje cijelog Balkana i Italije obojeno je crvenom bojom, što znači da će ljeto na tim prostorima biti iznimno vruće i suho.

 "Vrućine na Balkanu mogle bi dovesti do toga da ovo bude najtoplije ljeto na tom području u posljednjih nekoliko godina", kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Peppert.

Na jugu Balkana, osim vrućina, probleme će za poljoprivrednike stvarati velika suša. Najtoplije će biti krajem juna  i početkom augusta, kada će postojati i najveća opasnost od požara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije