Svijet će u 2016. pogoditi nešto što se nije desilo 100.000 godina

Radiosarajevo.ba
Svijet će u 2016. pogoditi nešto što se nije desilo 100.000 godina
Arhiv / Ilustracija
Naučnici tvrde da će se ove godine dogoditi nešto što se nije desilo u posljednjih sto hiljada godina!

Kako tvrde, moguće je da će se ove ili naredne godine led s vodene površine na Arktiku otopiti.

„Moje predviđanje je da će led na Arktiku nestati, odnosno da će se led u septembru ove godine zadržati u jednoj oblasti, i to na prostoru manjem od milion kvadratnih kilometara“, kaže profesor Peter Wadhams s Univerziteta Cambridge. „Čak i da led ne nestane u potpunosti, vrlo je vjerojatno da će ovo biti rekordno niska godina. A, ako se to ne desi ove godine, do toga će doći naredne godine“, kaže Wadhams.

Topljenje leda odnosi se na centralni dio Arktika i Sjeverni pol“, dodao je on.

Vjeruje se da je Arktik posljednji put ostao bez leda pre oko 120.000 godina. Vrtoglavo zagrijevanje polarnog regiona povezano je s ekstremnim vremenskim prilikama kao što su „bomba ciklona“, poplave u Velikoj Britaniji, i tornada van sezone u Sjedinjenim Američkim Državama.

I led na sjevernoj obali Rusije, ove godine je smanjen, pa je more znatno toplije. Manje morskog leda znači i da je površina Zemlje tamnija, pa tako apsorbira više sunčeve energije.“Kada se led povlači, to mijenja cijelu situaciju. Ljudi imaju pravo da budu zabrinuti zbog topljenja leda jer to za sobom vuče i druge posljedice“, objašnjava profesor Wadhams.

Profesor Jennifer Francis, s američkog Univerziteta Rutgers, ipak, skeptična je po pitanju predviđanja profesora Wadhamsa. Ona smatra da će se to desiti između 2030. ili 2050. godine. No, priznaje da se naučnici suočavaju s veoma neobičnom situacijom na Arktiku i dodaje da su količine leda bile rekordno niske u januaru, februaru, martu, aprilu i maju, te da to veoma zabrinjava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije