Kako se glasalo na općim izborima u BiH 1990. i 1996. godine

Radiosarajevo.ba
Kako se glasalo na općim izborima u BiH 1990. i 1996. godine
Foto: Facebook / Detalji s Općih izbora u BiH 1996. godine

Pred nama je još jedna izborna godina, u vremenu pred kraj predizborne euforije, koja se završava 7. oktobra kada će se glasati na Općim izborima 2018., osvrnut ćemo se na izborne rezultate u Bosni i Hercegovini 1990. i 1996. godine.

Ova podsjećanja krenut ćemo s pregledom na izbore održane u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini 1990. godine.

Uputstva za glasače: Kako glasati na izborima u nedjelju

Izbori se bliže: Ko su kandidati za Predsjedništvo BiH i kakva im je vizija

CIK BiH: Kako na izborima mogu glasati ljudi koji se nalaze u bolnici

Opći izbori u SR BiH održani su 18. novembra 1990. godine. Ovo su bili prvi višestranački izbori.

Nacionalne stranke

Izabrani su članovi Predsjedništva SR BiH, poslanici u Skupštini SR BiH (dvodomni parlament podijeljen u Vijeće građana i Vijeće općina).

Odziv birača na izborima bio je 77,83 posto od 3.033.921 broja upisanih.

Pobjedu na izborima odnijele su tzv. nacionalne stranke - Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka i Hrvatska demokratska zajednica, koje nakon izbora formiraju vlast u Republici.

Predsjednik Predsjedništva SR BiH postao je Alija Izetbegović (SDA), dok je za predsjednika Skupštine izabran Momčilo Krajišnik (SDS). Na čelo Vlade došao je Jure Pelivan iz HDZ-a.

Od 22 ministarska mjesta 10 je pripalo SDA, sedam SDS-u i pet HDZ-u.

Izbor 240 poslanika u oba doma Skupštine SR BiH morao je održavati zastupljenost konstitutivnih naroda u BiH prema popisu iz 1981. godine.

Na izbore od 43 registrirane stranke izlašlo je njih 15, samostalno ili u koaliciji. SDA, SDS i HDZ odnose 84 posto poslaničkih mjesta i 75,5 posto odborničkih mandata.

U Vijeću građana SDA dobiva 43 mandata, SDS 34, HDZ 21, SK BiH 15, Savez reformskih snaga Jugoslavije 12, Liberalno demokratska stranka BiH dva,  Demokratska socijalistička stranka BiH jedan i Muslimansko bošnjačka organizacija jedan mandat.

Sedam članova predsjedništva

Rezultati za Vijeće općina bili su nešto drugačiji, ali i tamo pobjedu su  odnijeli - SDA sa 43, SDS sa 38 i HDZ sa 23 mandata, pored njih prolaze i SK BiH sa četiri, Savez reformskih snaga Jugoslavije i Srpski pokret obnove s jednim mandatom.

Na listama za članove Predsjedništva trebalo je izabrati sedam članova - po dva iz reda Srba, Hrvata i Muslimana i jedan iz reda ostalih. Glasati se moglo za kandidate sa svake od četiri liste.

Članovi Predsjedništva su postali Fikret Abdić, Alija Izetbegović, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Stjepan Kljujić, Franjo Boras i Ejup Ganić.

Dogovorom u SDA predsjedavajući Predsjedništva postaje Alija Izetbegović (879.266 glasova) umjesto Fikreta Abdića, koji je dobio 1.045.539 glasova (inače taj broj glasova je najveći koji je ikada dobio neki član Predsjedništva u BiH).

Novembarska pobjeda opozicionaih stranaka označila je kraj socijalističkog poretka u BiH. Reformisti su doživjeli težak poraz, a SK BiH je kao jedna od republičkih organizacija SKJ doživjela najveći poraz u Jugoslaviji. SDA, SDS i HDZ stvaraju koaliciju koja će postojati do početka rata u BiH.

Prvi izbori nakon Daytona

U Bosni i Hercegovini su prije 22 godin održani prvi Opći izbori poslije potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu u decembru 1995. godine. Nadmoćno su i tada pobijedile tri nacionalne stranke SDA, HDZ i SDS.

Izbori su održani 14. septembra 1996. prema pravilima i propisima tadašnje OSCE-ovog Privremenog izbornog povjerenstva.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović tada je osvojio 730.592 glasa, Haris Silajdžić je bio drugi sa 124.396 glasova, a Fikret Abdić je dobio 25.584 glasa.

Kandidat Hrvatske demokratske zajednice Krešimir Zubak osvojio je 330.477 glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Kandidat združene liste Ivo Komšić dobio je 37.684 glasa.

Momčilo Krajišnik ušao je u Predsjedništvo kao predstavnik srpskog naroda sa osvojenih 690.646 glasova. Drugi je bio Mladen Ivanić, aktuelni član Predsjedništva BiH, sa osvojenih 307.461 glasa.

SDA je u Zastupnički dom BiH ušla sa 16 zastupnika iz Federacije i ukupno osvojenih 725.417 glasova. Također, u Republici Srpskoj su osvojili 184.553 glasa što je bilo dovoljno za još tri zastupnika, ukupno 19.

SDS je bila druga stranka u Parlamentu sa devet zastupnika i 578.723 osvojena glasa dok je HDZ imao jednog manje.

Što se tiče Federalnog parlamenta, od mogućih 140 mjesta SDA je osvojila 78. HDZ je imao 36, a Združena lista koju su činili SDP BiH, UBSD, HSS, MBO i Republikanci osvojila je 11 zastupničkih mjesta.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije