CIK BiH kaznio Dodika i SNSD zbog govora o Davoru Dragičeviću

Radiosarajevo.ba
CIK BiH kaznio Dodika i SNSD zbog govora o Davoru Dragičeviću
Arhiv / CIK BiH

Milorad Dodik je kažnjen sa 5.000 KM, a SNSD sa 7.000 KM zbog govora mržnje. Tu odluku su donijeli članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH na današnjoj sjednici na kojoj su razmatrali i prijave zbog kršenja Izbornog zakona BiH.

Savez za pobjedu podnio je prijavu protiv kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za govor u Bileći 22. septembra 2018. godine. 

Dodik je na skupu u Bileći kažnjen zbog govora o Davoru Dragičevića.

Podsjetimo, tada je Dodik, između ostalog, poslao poruku Draženu Dunđeru, kandidatu NDP-a iz Bileće i Davoru Dragičeviću, koji u Banjaluci više od šest mjeseci od nadležnih traži istinu o smrti svoga sina Davida Dragičevića da će 8. oktobra morati otići sa Trga Krajine.

"Čuo sam da mi ovaj ovdje neki Dunđer prijeti. Kažite mu da se prestane za****vati da se ja ne bih za****vao s njim. Kaže: 'Jedini način da se zaustavi Milorad Dodik i da ne pobijedi je da onaj u Banjoj Luci kao nešto uradi'. Šta će on uradit'? Iznio krevet na trg i misli da je frajer. Osmog više neće biti ondje".

Stručne službe CIK-a kazale su da je prigovor nepravovremen i da je u tom kontekstu i pripremljen radni materijal koji je dostavljen članovima CIK-a. 

Milorad Dodik i SNSD su se izjasnili o prigovoru i osporili navode iz prijave ističući kako je prijava nepravovremena. 

Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je kako CIK mora postupiti u skladu s pravilima i odbaciti ovaj prigovor.

On je rekao da CIK postupa u skladu sa zakonom i da nakon odbacivanja prigovora postoji mogućnost da CIK pokrene drugi postupak po službenoj dužnosti. 

Članovima CIK-a predloženo je da odbace prigovor Saveza za pobjedu kao nepravovremen, ali da donesu odluku kojom se ovaj prigovor ocjenjuje kao inicijativa za pokretanje postupka po službenoj dužnosti zbog govora na ivici mržnje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije