Kako je Jasmila Žbanić 2014. odbrusila predsjedniku RH: Milanoviću, marš kući

9
F. V.
Kako je Jasmila Žbanić 2014. odbrusila predsjedniku RH: Milanoviću, marš kući
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Jasmila Žbanić

Dok reakcije na danas okončanu posjetu predsjednika susjedne Republike Hrvatske Zorana Milanovića još pristižu, ničim izazvan predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u cijelu priču je uvukao i slavnu Jasmilu Žbanić, rediteljicu filma "Quo vadis, Aida" posvećenom Srebrenici, kojim je oduševila svijet i ušla među pet najbolji filmova za prestižnu nagradu Oscar.

Naime, odgovarajući članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću koji je oštro kritizirao Milanovićeve izjave, Čavara je HMS portal istakao:

"Ono što je Šefik Džaferović poručio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću je govor mržnje. To je isti jezik kojim ga je 2014. jedna poznata redateljica dočekala, poručivši mu "Mrš kući", a od Hrvatske je tražila novac za svoj film".

Februarski protesti

No, kako to obično biva, Čavara nije spomenuo kontekst u kojem je Žbanić odbrusila Zoranu Milanoviću, tadašnjem premijeru RH.

Naime, učinila je to nakon velikih februarskih protesta 2014. godine posjetio Mostar i dao podršku upravo HDZ-u BiH i Draganu Čoviću.

Tada su se, naime, mogle nazrijeti današnje prilično radikalne pozicije aktuelnog predsjednika Hrvatske, bivšeg socijaldemokrate.

Inače, u intervju za portal H-Alter Žbanić je, uz ostalo, kazala:

"Milanović je došao u Mostar, a ne u Tuzlu! Domaćin mu je bio predsjednik HDZ-a, poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena! MILANOVIĆU, MARŠ KUĆI!!!".

Otprilike sličnom kontekstu kako je onomad Milanović upotrijebio "sapun" i "parfem", Žbanić su tada u Zagrebu nazivali "neodgojenom Balkankom".

Iako je Žbanić poznata kao žestoka kritičarka svakog vida nacionalizma i mržnje, pojedini hrvatski listovi su nastupe poznate rediteljice doveli u vezu sa "velikobošnjačkom konotacijom"!?

Žbanić je za Dnevnik Nove TV kasnije rekla kako je njezina izjava o Milanoviću, ipak, bila prežestoka, ali je ostala pri svojim stavovima.

"Sigurno je bila prežestoka. Znate zašto? Jer sam ja preživjela rat u BiH i znam da je u Bosni bilo teško kad god je Hrvatska surađivala s mafijom i nacionalistima u BiH, a kad je Hrvatska surađivala s progresivnim snagama mislim da smo imali mir, i da ćemo imati mir, i da će Milanović uvidjeti svoju pogrešku i doći u BiH sa svojom socijaldemokratskom idejom", rekla je Žbanić.

Poruka građanima Hrvatske

Žbanić se potom obratila otvorenim pismom hrvatskim građanima, pozivajući ih na podršku.

Njezino pismo od 11. februara 2014. godine prenosimo u cijelosti:

"Poštovani građani Hrvatske,

U trenutku kada se u BiH konačno rađa sveopšta pobuna protiv vladajućih, kriminalnih i korumpiranih struktura, premijer Hrvatske obilazi zapaljene kancelarije HDZ-a sa Draganom Čovićem (zapaljene su kancelarije SDA odmah u blizini) kao znak da Hrvatska stoji iza vladajuće strukture, koja je zemlju dovela do potpunog siromaštva.

Dragan Čović, Milanovićev domaćin, za vrijeme svoje političke karijere stekao je: stan u Mostaru vrijedan 200 tisuća maraka, vikendicu od pola milijuna maraka, dva stana u Hrvatskoj vrijedna 550 tisuća maraka, te automobile vrijedne 140 tisuća maraka. Kuću vrijednu 320 tisuća eura ima Čovićev punac koji prima mirovinu od 300 maraka.

Dragan Čović je prije rata bio komunist, zaposlen u Mostarskom sokolu, gdje je do 1992. servisirao avione JNA koji su napadali Hrvatsku, da bi kasnije postao veliki Hrvat, vjernik i zaštitnik interesa Hrvatskog naroda.

Svi predstavnici Hrvatske ili bilo koje druge zemlje koji koriste socijalnu pobunu građana za svoje interese i produbljuju podjele u BiH moraju shvatiti da će izazvati bijes! BiH se nalazi u važnom trenutku kada su građani rekli NE godinama pljačke i pokušavaju izgraditi pravednije društvo. Sve građane Hrvatske molim da nas podržite jer je borba protiv nepravednog sistema u kojem manjina živi odlično, a većina loše, naša zajednička borba", napisala je tada Žbanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije