Akademik Kukić rasturio Milanovića: Njegov odnos prema BiH je sličan Tuđmanovom

10
Radiosarajevo.ba
Akademik Kukić rasturio Milanovića: Njegov odnos prema BiH je sličan Tuđmanovom
Arhiv / Slavo Kukić

Sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić izjavio je danas jasno da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović “odlučio prodati socijaldemokratsku ideju za makijavelističku računicu.”

"Zašto ga nema u Tuzli, u Živinicama ili u (bh. entitetu) Republici Srpskoj, u kojoj je danas 180.000 Hrvata manje nego 1991. godine?", kazao je Kukić za Al Jazeeru Smatra da ima mnogo drugih načina da pomogne bh. Hrvatima.

"Ako već hoće pomoći Hrvatima, onda se to može na puno drugih načina – da se hrvatske kompanije stimuliraju da ulijevaju svoj kapital u dijelove Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati nominalno većinski – i na taj način da se spriječi demografska devastacija tih prostora Bosne i Hercegovine. Način na koji on pomaže Hrvatima – samo ih svađa sa susjedima i motivira da dodatno iseljavanje. Za Hrvate Bosne i Hercegovine je najbolje da im se na taj način ne pomaže", rekao je Kukić.

Milanovićev odnos poredi s onim koji je imao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Način na koji to čini Milanović sve je udaljeniji od logike (bivšeg premijera, Ivice) Račana i (bivšeg predsjednika, Stjepana) Mesića, a sve više podsjeća na odnos prema Bosni i Hercegovini koji je izgrađivao Tuđman, a koji je Bosnu i Hercegovinu i njezine i Hrvate doista koštao", smatra on.

Motiv za ovakve Milanoviće postupke pripisuje populizmu kojim želi produžiti predsjednički mandat.

"Danas je definitnvno izvjesno da je on (Milanović) čovjek bez ideologije, nije socijaldemokrata, ali ni nacionalista. Nije nacionalista ni Milorad Dodik, ali jesu nacionalističke poruke koje odašilju. Puno dalje od tih poruka nije ni ono što danas radi Milanović. Posrijedi je populizam, koji nema vanjske ambicije, nego ima unutarnje ambicije – populizam kojim želi doći do drugog predsjedničkog mandata", zaključio je Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije