Predsjednik FBiH zbog Milanovića prozvao i Jasmilu Žbanić!?

16
Radiosarajevo.ba
Predsjednik FBiH zbog Milanovića prozvao i Jasmilu Žbanić!?
Foto: Fena/ Arhiv / Čavara i Žbanić

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazvao je govorom mržnje poruku bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Šefika Džaferovića koji je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u ponedjeljak poručio da više ne dolazi u BiH.

"Ono što je Šefik Džaferović poručio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću je govor mržnje. To je isti jezik kojim ga je 2014. jedna poznata redateljica dočekala, poručivši mu "Mrš kući", a od Hrvatske je tražila novac za svoj film", rekao je Čavara u izjavi za portal HMS portal.

Podsjetimo, nakon niza kontroverznih izjava predsjednika susjedne Republike Hrvatske studentima u Mostaru, Džaferović je Milanoviću poručio da "više ne dolazi u BiH praviti incidente i probleme, te da vrijeđa Bosnu i Hercegovinu i ponaša se nepristojno u tuđoj kući".

S obzirom da je sredina jula posvećena obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, te da je film Jasmine Žbanić imao TV premijeru na BHRT-u 11. jula, prozivke poznate bh. rediteljice, čiji je film o Srebrenici bio u užoj konkurenciji za prestižni Oscar, i to u političkom kontekstu, u najmanju ruku su indikativne.

Umjesto da u ulozi predsjednika FBiH podrži projekte Jasmile Žbanić, ali i drugih umjetnika širom FBiH, Čavara se našao u ulozi onoga ko proziva poznatu umjetnicu!

Tim prije jer je Žbanić već odavno meta propagande medija u Srbiji, ali i onih bliskih Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, sa kojim HDZ BiH ima partnerske odnose.

Nadalje, Čavara, koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH, rekao je kako je Milanović "došao u BiH na poziv Hrvata", te da BiH nije "Džaferovićeva kuća".

"Ovo je po Ustavu i Daytonu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, prema tome BiH je i hrvatska kuća. Predsjednik Milanović došao je na poziv Hrvata Viteza, na poziv Sveučilišta u Mostaru, predstavnika Hrvatskog narodnog sabora u BiH", pojasnio je Čavara.

Braneći Milanovića rekao je da on nije "izazvao bilo kakve izgrede", navodeći da šef države Hrvatske ukazuje na neravnopravnost Hrvata koja je "zajamčena u Daytonskom sporazumu i kojoj je Hrvatska potpisnica".

"Džaferoviću bi bilo bolje da radi na obnavljanju narušenog povjerenja među konstitutivnim narodima, i zalaže se za poštivanje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, a on čini upravo suprotno, kako bi ova zemlja mogla krenuti naprijed", istaknuo je Čavara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije