FBIH / Kako borci mogu predati zahtjeve za jednokratnu pomoć u liječenju?

15. 05. 2021. u 18:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Za liječenje boračke populacije u ovoj godini Vlada Federacije BiH je odobrila milion i po maraka.

Zahtjevi za novčanu pomoć u liječenju u Ministarstvo za pitanje boraca FBiH mogu se predavati do 31. oktobra.

Na javni poziv koji je objavljen krajem aprila mogu se prijaviti osobe koje pripadaju kategoriji boračke populacije.

Pored boraca to su i članovi uže porodice poginulih branilaca, umrlih ratnih vojnih invalida, umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i umrlih demobilisanih branilaca.

Kako smo saznali, krajnji rok za dostavljanje prijava istječe 31. oktobra 2021. godine.

Za jednokratnu pomoć se mogu obratiti i bolesni članovi uže porodice. Pod članom uže porodice smatraju se roditelji, bračni partner i djeca.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja može se ostvariti samo jedanput i to po jednom osnovu u toku kalendarske godine.

Jednokratna novčana pomoć za plaćanje troškova liječenja demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica se dodjeljuje u iznosu od 50 posto prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za 2020. godinu

U prošloj godini prosječna neto plaća u Federaciji BiH je iznosila 973 KM, a 50 posto od tog iznosa je 486 KM.

Na internet stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, nalazi se obrazac koji se popuni i na tom obrascu su navedeni i dokumenti koje treba priložiti kod predaje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć u liječenju.

I kada se sve pripremi, poštom se može poslati u ministarstvo ili lično donijeti u pisarnicu ministarstva u Sarajevu, u ulici Hamdije Čemerlića 2.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)