Forto: Bračnim parovima i borcima ćemo ponuditi povoljnije stanove

4
Radiosarajevo.ba
Forto: Bračnim parovima i borcima ćemo ponuditi povoljnije stanove
Screenshot/N1 / Edin Forto

Nismo ni blizu izlaska iz ovog zdravstvenog sistema, poručio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

On je danas gostovao na N1 televiziji, gdje je govorio o pandemiji koronavirusa, očekivanju građana, budžetu...

"Očekivanja građana su velika, a mislim da ćemo ispuniti puno toga što smo obećali. Ključno je da nemate dovoljno budžetskih sredstava, taj novac nam fali koji je smanjen u budžetu. Nema novca. zbog manjka od 160 miliona KM u budžetu. Imali smo popularan program za subvencije mladima koji kupuju stan prvi put. Olakša vam život, a digli ste kredit. Nemamo taj novac. Mi ćemo se zadužiti zato za kapitalni projekat izgradnje poticajnih stanova i onda ćemo ponuditi mladim bračnim parovima i drugim kategorijama - borci i socijalne kategorije, izrazito povoljne stanove. Tako da, umjesto transfera, idemo u to", rekao je Forto.

Edin Forto - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Edin Forto

Kapitalni budžet je 150 miliona KM, napomenuo je premijer Forto.

"Imamo kao javnost, možda nam je to u kulturi, otpor prema zaduživanju. Ali, zato jer smo se zaduživali za loše stvari. Uštedama i zaduživanjima ćemo nadoknadit taj novac koji nam fali u budžetu", poručio je Forto.

Rekao je i da je dobro "kada je dinamika Skupštine oštra".

"Razgovarat ćemo o rebalansu budžeta na proljeće. Mi smo ušli u privremeno finansiranje kao Vlada. I zamislite, ograničeni ste tako. Ne možete raditi subvencije, poticaje, tako smo imenovani. Ne možemo biti krivci, ali tako se dogodilo. Ne želim kritikovati ni prethodnike", objasnio je Forto.

Ključna je potrošnja u KS, napomenuo je premijer.

"Lockdown kada je bio - u aprilu je pad PDV-a bio 35 miliona KM, a u maju 30 miliona KM. Mi na vrlo realističnim procjenama očekujemo da taj pad neće biti toliki. Čak iako dođe novi soj koronavirusa, neće biti lockdown. Procjene koje dobijemo sa federalnog nivoa često nisu tačne. Na PDV-u smo uvjereni da ćemo imati taj novac", poručio je Forto.

Na pitanje zašto se djeca ne vraćaju u školske klupe, odgovorio je - iz opreza.

"Građani moraju znati da nismo izašli iz opasnosti po život. Tek se završio raspust, svi su bili kod kuće. Trebalo je ostaviti period da se vidi i da se polako uvede u sistem. Ako biramo između pogodnosti u životu i zdravlja, uvijek biramo ovo drugo", rekao je Forto.

Naveo je i druge konstatacije građana- poput punih kafića.

"Obrazovni radnici dolaze na posao jer je to obaveza. Ne možete nekoga natjerati da ide u nesigurno okruženje", rekao je Forto.

Poručio je da Vlada KS "stoji iza ove odluke o školama".

Govorio je i o situaciji na KCUS-a, kada je riječ o imenovanju upravnog odbora.

"Zamislite dignete kredit, izgradite kuću, finansirate dio i dođete - ne možete ući. To je KS kao finansijer KCUS-a. KS je apsolutni finansijer i samo jedan od nekoliko suvlasnika. Možda ćemo morati tražiti druge opcije kako da uđemo u KCUS", rekao je Forto.

Edin Forto - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Edin Forto

Napomenuo je da misli "da se ne plaše, ali da je ovo navika u KCUS-u".

"Nemamo problem kao Vlada da sve otvorimo i da sve vidite. Oni ne žele da otvore to. Ne tražimo revoluciju. Ne dozvoljavaju nam ni da vidimo kako se radi. Mi ne izlazimo iz zakonskih okvira, prethodnici da", poručio je Forto.

Imenovani su i vršioci dužnosti domova zdravlja Kantona Sarajevo, objasnio je premijer Forto.

"Postoji politika upravljanja domova zdravlja. Godinama je dom zdravlja išao za neku dodatnu ruku - dodjeli se nekoj opciji, idu zapošljavanja... Ako mi budemo tako radili, sve postaje besmisleno", rekao je Forto.

Govorilo se i o izolatoriju u Sarajevu.

"Vidjet ćemo hoće li se analizirati. Napravljen je u najvećem naletu COVID pandemije. Mi iz Vojne bolnice imamo inicijative da postane kantonalna bolnica. Dok budemo rješavali pravne stvari, analizirat ćemo šta je potrebno, ne želimo duplati šta već imamo u KCUS-u", napomenuo je Forto.

Smatra i da je "vrlo realno da ćemo biti najbolja Vlada".

"Možda ćete se i vi blago iznenaditi. Imate pravnike, naučnike, ekonomiste, treba gledati šta su radili, ali bitnije je - šta će ko uraditi", poručio je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije