Forto: Kanton Sarajevo će uspostaviti siguran kanal za obradu prijava zlostavljanja

2
Radiosarajevo.ba
Forto: Kanton Sarajevo će uspostaviti siguran kanal za obradu prijava zlostavljanja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u videointervjuu za Radiosarajevo.ba podržao je kampanju Nisam tražila.

Danas su, također, to učinile i četiri ministrice u Vladi KS.

Piše: F. V.

Podsjetimo, kampanja je pokrenuta na Facebooku u cilju osnaživanja žena dijeleći svoja traumatična iskustva, a sve nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović za silovanje optužila učitelja glume Miroslava Miku Aleksića.

S obzirom da su nakon pokretanja kampanje Nisam tražila otkriveni i slučajevi zlostavljanja u Bosni i Hercegovini, uključujući i neke u visokoškolskim ustanovama u Sarajevu, premijer Forto je najavio aktivnosti Vlade KS na ovom planu.

"Naravno, podržavam izlazak u javnost, podržavam prijavljivanje ovakvih slučajeva. Već sam razgovarao sa ministricama odgoja i obrazovanja, odnosno nauke, visokog obrazovanja i mlade KS, da vidim možemo li mi kao Kanton Sarajevo uspostaviti neku vrstu kanala za komunikaciju, gdje bi se na siguran i stručan način obradile ovakve prijave. Upravo o tome razgovaramo. Danas su ministrice Vlade KS dale jednu jaku video poruku – podržavajući kampanju Nisam tražila", rekao je Forto.

On nadalje kaže da u Sarajevu i Bosni i Hercegovini postoje slučajevi koji ukazuju da ovdje imamo taj problem.

"Ne samo da imamo navode, mi imamo slučaj od prije nekoliko godina, gdje su, osvjedočeno, profesori sa univerziteta zloupotrebljavali položaj i vršili seksualno zlostavljanje studentica. Mi imamo taj slučaj koji je bio u medijima neko vrijeme, a potom se iz nekog razloga to zataškalo. Ne znam da li je iko od njih završio u zatvoru i da li je dobio otkaz", rekao je Forto u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Kompletan intervju sa premijerom Kantona Sarajevu Edinom Fortom portal Radiosarajevo.ba će objaviti sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije