Sjećanje / General Hadžić i njegovi saborci položili su živote za našu slobodu

18. 04. 2021. u 14:03:00

Shares: 0

Danas se navršava 29. godina od pogibije bosanskohercegovačkog heroja Safeta Hadžića, jednog od organizatora Patriotske lige i odbrane Bosne i Hercegovine.

"Živote ćemo svoje za Bosnu dati, ako bude trebalo", govorio je Hadžić i u odbrani domovine ustrajao do posljednjeg dana.

Na današnji dan 1992, u jednoj od ključnih akcija za odbranu Sarajeva, poginuli su i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

safet hadzic alija izetbegovic2.jpg - undefined

Foto: Arhiva: safet hadzic alija izetbegovic2.jpg

Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije „Pretis“ u Vogošći.

U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Tridesetak pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane izuzelo je, noć prije, dio naoružanja iz kruga tvornice u Vogošći.

U veoma dobro organiziranoj akciji, bez ispaljenog metka od tri do pet sati ujutro, specijalci Dragana Vikića i Kemala Ademovića, heroji odreda Bosna i Zelene beretke izvukli su veliku količinu naoružanja koje se pokazalo presudnim za odbranu grada Hadžić je sljedećeg jutra krenuo sa svojom grupom da izvuče još naoružanja prije nego JNA i SDS-ove formacije potpuno zatvore obruč oko Sarajeva.

Srpske snage, koje su već bile zauzele tvornicu, ubile su ga u krugu tvornice zajedno s herojima Velićem, Zeljkovićem, Čavčićem, Islamovićem i Čirićem.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)