Zlatna plaketa Safet Hadžić - posthumno Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću

Radiosarajevo.ba
Zlatna plaketa Safet Hadžić - posthumno Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Davor Vujinović i Adis Šehović

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo u iznosu od 48.976.000 KM, čime su osigurana sredstva za realizaciju kapitalnih projekata i podršku porodicama ubijenih policijskih službanika Četvrte PU „Novi Grad“ Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Rebalans je usvojen, a njime su osigurana sredstva za infrastrukturne i socijalne projekte.

Izdvojena su i sredstva za formiranje Fonda za podršku porodicama ubijenih policijskih službenika, čiji su članovi stradali čuvajući građane općine Novi Grad, a Općina će u narednoj godini preuzeti jednu vrstu brige, odnosno podrške tim porodicama, ističu iz Pres službe općine Novi Grad.

Sredstva su osigurana za realizaciju kapitalnih projekata, opremanje obdaništa u sklopu Osnovne škole “Aneks”, dovršetak vanjskog uređenja Doma zdravlja “Novi Grad”, izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, pomoć teško oboljelim građanima, podršku održivom povratku u manji bh. entitet i druge infrastrukturne i projekte iz oblasti socijalne zaštite.

„Izdvojena su sredstva za opremanje vrtića u Osnovnoj školi Aneks. Poznato je da je Općina Novi Grad zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo sufinansirala izgradnju škole na Aneksu, međutim, kada je u pitanju opremanje vrtića, ostali smo sami. Drugi sufinansijeri nisu imali interesa ili sredstava da sufinansiraju opremanje i preuređenje prostora za potrebe vrtića. Rebalansom je izdvojeno 230.000 KM kojim će se u vrlo kratkom roku taj posao završiti i otvoriti obdaniše u sklopu škole. To je za nas vrlo značajno, jer taj dio općine nema predškolske ustanove“, kazao je općinski načelnik Semir Efendić. 

Zlatna plaketa Safet Hadžić posthumno Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću

Vijeće je donijelo odluku da se najveće općinsko priznanje Zlatna pojedinačna plaketa Safet Hadžić posthumo dodijeli Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću, policijskim službenicima koji su život izgubili na službenoj dužnosti. Adis i Davor život su izgubili 26. oktobra, u naselju Alipašino Polje, kada je na njih pucano iz automatskog oružja dok su obavljali dužnost. Plaketa se dodjeljuje za izuzetan doprinos u zaštiti života građana i njihove imovine.

Zlatna plaketa bit će dodijeljena i Nezimu Haliloviću Muderisu za izuzetne zasluge u unapređenju vjerskog, kulturnog i obrazovnog života i poslova humanitarnog karaktera.

Kolektivna Srebrena plaketa Safet Hadžić dodijelit će se firmi TMP d.o.o. Sarajevo – Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba, za doprinos u zapošljavanju osoba sa invaliditetom i privrednom razvoju Općine Novi Grad.

Priznanja će biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u povodu 16. decembra - Dana Općine Novi Grad koja će se održati 17. decembra u multimedijalnom centru Općine, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije