Kad se Dodik izgubi: 'Američke sankcije su izraz nemoći. Mi poštujemo SAD. Američki ambasador laže.'

9
Radiosarajevo.ba
Kad se Dodik izgubi: 'Američke sankcije su izraz nemoći. Mi poštujemo SAD. Američki ambasador laže.'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik opet je danas komentirao američke sankcije njegovim jatacima.

Ustvrdivši - bez argumenata - kako u RS-u "sve funkcioniše" i kako ih na globalnoj sceni razumije sve više ljudi (...), poručio je kako su "američke sankcije zvaničnicima RS izmislili u nemoći da nešto učine": "Svi njihovi napori da nam blokiraju račune, da nam podmetnu razne smicalice da bi se ugrozila finansijska stabilnost RS, sa naše strane će biti analizirana i na njih će biti adekvatno odgovoreno."

"Naći ćemo saveznike...već ih imamo dovoljno", nastavio je vožd iz Laktaša, a onda nesuvislo komentirao: "to što Amerika čini sa Britanijom ovu vrstu pristupa, to još ne znači da su oni u pravu".

Damir Džumhur ispao iz kvalifikacija Roland Garrosa

Damir Džumhur ispao iz kvalifikacija Roland Garrosa

"Debelo nisu u pravu. Trideset godina ovdje prave smicalice i ne mogu da učine ništa. Jedino im preostaje još da /američki ambasador Michael/ Murphy ovakav kakav je paranoičan i osvetoljubiv digne američki Centralnu obavještajnu službu /CIA/ i njihove timove da ovdje likvidiraju političke predstavnike RS. Mi ćemo ovo sve da izdržimo i da idemo dalje", dodao je Dodik.

Komentarišući jučerašnje sapštenje američke Ambasade u BiH da sankcije zvaničnicima RS nisu antisrpske i da su prije toga kažnjeni i Osman Mehmedagić i Marinko Čavara, Dodik je rekao da je to čisto blefiranje i da se "tu najbolje vidi koliko je američki ambasador Murphy grešan kada je počeo da se pravda": "Prije toga su držali tog Osmicu koji nije imao diplome, dva puta varao samo zato što im je odgovarao, a kada je smijenjen, onda su ga kaznili da bi oprali svoju prljavu savjest i prosuli prljavu vodu. Eto šta oni rade, ali to mogu da podvale nekom drugom."

Potom je nastavio svoju politiku kako oni ne rade ništa antidejtonski, kako oni ne žele da im se otme imovina (kako će neko oteti njima nešto što već pripada državi Bosni nije elaborirao).

Ambasada SAD-a: 'Dodik i društvo mogu smišljati bajke, ali...'

Ambasada SAD-a: 'Dodik i društvo mogu smišljati bajke, ali...'

Dodik je rekao da je američki ambasador u BiH sve učinio da iskomplikuje situaciju i da je došao u poziciju da pola BiH, za koju se on zalaže, ne razgovara sa njim: "Sjedinjene Države su velika zemlja i mi je poštujemo, ali ne poštujemo njenog lažljivog ambasadora."

Prema njegovim riječima, Murphy je svojim ponašanjem izvrgao ruglu SAD u BiH: "Prema sarajevskim političkim koloarima, on je omražen među diplomatskim korom i mnogi se u neformalnim sastancima žele kako je jedan od arogantijih američkih ambasadora u BiH." Pa je kazao kako Murphyju aplaudira samo "nekoliko hijena, poput Denis Bećirovića i drugih, u pokušaju samo da RS-u nanesu dodatno zlo": "Murphy se lažno krije iza zaštite ljudskih prava, a nelogično ih zloupotrebljava praveći matricu da RS krši Dejton, a nije primijetio da je Bećirović mnogo puta do sada govorio da je Dejtonski sporazum greška i da treba vratiti takozvanu 'Republiku BiH'. To po njemu nije kršenje Dejtonskog sporazuma i na to ne reaguje, jer mu je on saradnik."

Dodik je tiradu zaključio novim neutemeljenim optužbama: "Sve što je Amerika ovdje radila je podvala Srbima, i raspad Jugoslavije, bombardovanje u dva navrata Srpske i Srbije. Jasno su govorili da žele da sruše Dejton i naprave drugu BiH, da su to obećali muslimanima (Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu, op.pr.). To znaju muslimani, ali znamo i mi. Mi ne želimo da se to desi. Oskrnavili su naše pravo, ali ostalo je još mnogo toga što možemo da radimo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije