Ambasada SAD-a: 'Dodik i društvo mogu smišljati bajke, ali...'

10
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a: 'Dodik i društvo mogu smišljati bajke, ali...'
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je reakciju na tvrdnje političara iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska o razlozima njihovih sankcija. 

Saopštenje Ambasade SAD-a prenosimo u cijelosti: 

"Sasvim je očigledno svima zašto je 31. jula Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Željki Cvijanović, Nenadu Stevadiću, Radovanu Viškoviću i Milu Bukeljiću. Gospodin Dodik i društvo mogu smišljati visoke priče i zavjere kako su on i njegovi saradnici žrtve neke imaginarne anti-srpske politike, ali istina je da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije ovim pojedincima jer su njihove akcije ugrožavale stabilnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, a ne zbog njihove etničke pripadnosti.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Tvrdnja da su sankcije anti-srpske jer su neki od sankcioniranih Srbi je apsurdna. To zanemaruje činjenicu da je jedna od sankcioniranih osoba Hrvat, ne Srbin, i arogantno prikazuje ostale osobe kao avatare srpskog naroda. Nisu. To su pojedinci i odgovorni su za svoje postupke kao i za posljedice tih postupaka, baš kao i Osman 'Osmica' Mehmedagić i Marinko Čavara.

Sjedinjene Američke Države su blisko sarađivale i pomagale ljudima širom Bosne i Hercegovine, uključujući i RS, mnogo godina, uloživši stotine miliona dolara da ih podrže i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja im pruža mogućnosti da uspiju, njihova djeca i unuci. Postupci četvorice neodgovornih političara neće promijeniti posvećenost Sjedinjenih Američkih Država ovim zajedničkim ciljevima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije