Kad ministar posjeti osuđenog ratnog zločinca: Kome treba širenje mržnje u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kad ministar posjeti osuđenog ratnog zločinca: Kome treba širenje mržnje u Sarajevu
Foto: Glas Srpske / Borislav Berjan i Miloš Lučić

Mediji su jučer prenijeli da je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, posjetio kuću Borislava Berjana u sarajevskom naselju Doglodi, koju je nedavno zahvatio požar.

Podsjetimo, 2. januara je objavljeno kako je do požara došlo "u napuštenom i poludevastiranom stambenom objektu" porodice Berjan, te da se "sumnja se na migrante koji su se u napuštenu kuću vjerovatno sklonili od hladnoće".

Šta je pokazala istraga?

Ministar Lučić je, međutim, drugačije intonirao ovaj događaj. Ocijenivši da ovo "nije prvi napad na kuću gospodina Berjana", između redova je cijeli slučaj pokušao dovesti u kontekst međunacionalnih netrpeljivosti.

"Loša se poruka šalje. Danas je ovo srpska kuća, sutra će biti bošnjačka ili hrvatska. Ovim putem apeliram na sve naše građane da radimo na pomirenju. Nadležni kažu da su migranti izazvali požar. Možda je i najlakše reći migranti, međutim, nadam se da će organi istražiti ovaj slučaj i pronaći počinioca", kazat će ministar Lučić, a prenijet će nekritički mediji.

Nije poznato na osnovu kojih saznanja je jedan državni ministar pokušao insinuirati da je riječ o napadu s nacionalnim predznakom, i to suprotno nalazima istrage, pa smo informaciju više potražili ko policije.

"Do ovog momenta nema nijednog dokaza koji ukazuje da je riječ o nacionalnoj ili nekoj drugoj netrpeljivosti. Krivično djelo se rasvjetljava, policija radi na identifikaciji i pronalasku počinilaca. Preliminarnim nalazom vještaka utvrđeno da je došlo do paljevine, da su u potkrovlju objekta zapaljene neke stvari to jeste gume", rekao je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Neslužbeno saznajemo da je provjera da li su gume u potkrovlju zapaljene da bi se neko (to jeste migranti) ugrijali ili da bi se zapalio sam objekt.

S druge strane, Berjan tvrdi da je ovo već treći put da mu je zapaljena kuća.

"Srbin sam, nevolja mi ime i prezime. Imena i prezimena se ne stidim niti plašim", kazao je Berjan, prenosi Glas Srpske.

Prošlost građanina Berjana

Međutim, ovaj događaj otvara i jedan drugi ugao. Naime, zanimljivo je da su ministar i njegovi saradnici zanemarili, a mediji previdjeli ili prešutjeli jedno drugo saznanje – njihov domaćin Berjan je osuđeni ratni zločinac!

Naime, Kantonalni sud u Sarajevu osudio je u oktobru 2007. ovog bosanskog Srbina na sedam godina zatvora proglasivši ga odgovornim za ratne zločine počinjene nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom na širem području glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Obrazlažući presudu sutkinja Jasmina Kosović navela je kako je tokom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Berjan kao bivši pripadnik policije bosanskih Srba učestvovao u akcijama "čiji je cilj bio etničko čišćenje općine Ilidža od nesrpskog stanovništva".

Odnos prema žrtvama torture

Tako je dokazano da je kao zapovjednik policijske jedinice "odgovoran za mučenja, protjerivanja, nezakonita pritvaranja, ali i za ubojstva civila i ratnih zarobljenika".

U presudi je izrijekom spomenut napad na naselja Bare i Doglodi, kada su srpski policajci zarobili grupu "od dvadeset hrvatskih civila te četvoricu policajaca nesrpske nacionalnosti".

"Ti su policajci zlostavljani, a na slobodu su pušteni tek nakon tri mjeseca", prenijela je tada HINA.

Dvojica Hrvata, braća Mandžuka i njihova majka koje su, također, zarobili Berjan i njegovi policajci, odvedeni su u logor, a njihova tijela pronađena su tek nakon rata.

Policija, također, nema indicija da su požar i ove činjenice povezani.

Kako god, možda je posljednji događaj tek ilustracija odnosa resornog državnog ministra spram žrtava torture, budući Radiosarajevo.ba saznanje da je Zakon o žrtvama torture po prvi put uklonjen iz Programa rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upravo nakon što je na njegovo čelo došao ministar Lučić.

Ko je ministar Lučić?

Podsjetimo, Lučić je kandidat DNS-a dugogodišnjeg vjernog partnera Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

Javnost se za Lučića zainteresirala nakon što je dio državnih poslanika osporilo podršku njegovom imenovanju poslije saznanja da je ponavljao treći razred srednje škole. Istovremeno je potvrđeno da je u kabinet je za savjetnicu doveo i bivšu missicu.

Oslobođenje je, također, pisalo, da je Lučiću najvažnija politička referenca navodno to što je brat Mladena Lučića, kuma predsjednika DNS-a Nenada Nešića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije