Joseph: Nemoguće u istoj rečenici koristiti riječ napredak i Bosna i Hercegovina

4
Fena
Joseph:  Nemoguće u istoj rečenici koristiti riječ napredak i Bosna i Hercegovina
PrtScr / Edward P. Joseph

Profesor američkog Univerziteta John Hopkins i vanjskopolitički analitičar Edward P. Joseph je u intervju za Atlantsku inicijativu ocijenio da je svima potreban novi početak, s novim liderstvom u Sjedinjem Američkim Državama, Evropi, Balkanu i svijetu.

Profesor Edward P. Joseph proveo je nekoliko godina radeći na Balkanu, između ostalog kao zamjenik šefa Misije OSCE-a na Kosovu. Služio je u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata, kao i na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji. Specijaliziran je za upravljanje konfliktima i ima ogromno iskustvo na terenu. Objavljivao je u gotovo svim velikim izdanjima, uključujući Foreign Affairs. Njegov tekst "The Balkans, Interrupted" izabran je među najboljim u 2015. godini.

Trenutno je izvršni direktor Nacionalnog vijeća za američko-libijske odnose. Doktorirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Virginia, a BA i MA stekao na Univerzitetu Johns Hopkins i njegovoj Školi za napredne međunarodne studije, gdje i predaje. Prošao je obuku za helikopterskog pilota i rezervista je američke vojske. Služio je u okviru NATO snaga u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o svom prošlosedmičnim članku za časopis Foreign Policy "Kako je Donald Trump izgubio Balkan" kazao je da je konkretno objasnio kako je ukupno fokusiranje te administracije na ekonomske eksperimente i omalovažavanje političkog angažmana svjedočilo ozbiljnom pogoršanju situacije unutar i između šest država: Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bugarske i BiH.

"Trumpova administracija je toliko usredotočena na to da diplomatiju na relaciji Srbija – Kosovo proglasi "uspjehom" Bijele kuće da odbija prozvati Srbiju zbog nečuvenog ponašanja. Odnosi između Srbije i Kosova su gori, a ne bolji nakon septembarskog 'dogovora'", tvrdi profesor.

Smatra da je Rusija itekako zadovoljna zbog nesuglasica između NATO saveznika te da tenzije između Srbije i Kosova rastu, a da ne spominje prorusku, prosrpsku vladu koja je protiv NATO-a i tenzije u BiH.

"Ne vjerujem da je Trumpova administracija svjesna posljedica i to ne treba nikoga iznenaditi. Trump je potpuno zaokupljen proglašavanjem uspjeha uključujući i u vrijeme pandemije, ali bez pravog osnova", istakao je.

Budući da veliki broj mladih napušta Balkan, Joseph smatra da je presudno razviti ekonomiju i otvoriti radna mjesta. Naglašava da je za Kosovo otežavajuća činjenica to što nije u potpunosti priznato, a da je Srbija također onemogućena neriješenim kosovskim pitanjem, nemoćna da se istinski odmakne od ostavštine devedesetih.

"Ovaj problem se trebao već odavno riješiti. Ne mislim da je dobra ideja nastaviti ga odgađati ili, kako je to uradila Trumpova administracija, izbjegavati ga", kazao je.

Profesor Joseph ističe da su pregovori o Kosovu dovoljno teški i bez dodatnih komplikacija Trumpove administracije u nekakvom takmičenju s EU.

"Nije riječ o "dokumentu" koji je spisak uporednih izjava ili obaveza, riječ je o dosljednoj transatlantskoj strategiji. Evropska unija upravo je objavila svoj ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan vrijedan devet milijardi eura. Postavlja se pitanje, da je Washington sarađivao s Bruxellesom, koliko bi se elemenata tu moglo doraditi i poboljšati umjesto što se bavio bizarnim takmičenjem", potcrtao je.

Naglasio je da je nakon Sporazuma Kosovo-Srbija, 'historijske prekretnice', uslijedio slom te da su pregovori između Srbije i Kosova blokirani.

"Retorika između Beograda i Prištine je toksična, a obaveze su neodređene i uglavnom nerealizirane. Potreban nam je novi početak, s novim liderstvom u SAD-u, na Balkanu, u Evropi, u svijetu", istakao je.

Na pitanje da prokomentira napredak u BiH nakon 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Joseph je kazao da je nemoguće u istoj rečenici koristiti riječ 'napredak' i 'Bosna i Hercegovina', a biti ozbiljan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije