Lavrov uoči posjete BiH: Razgovarat ćemo o problemu Dejtonskog sporazuma

6
Radiosarajevo.ba
Lavrov uoči posjete BiH: Razgovarat ćemo o problemu Dejtonskog sporazuma
Anadolija / Sergej Lavrov

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji bi danas trebao posjetiti Hrvatska, a nakon toga doći u Bosnu i Hercegovinu, u intervjuu za zagrebački Večernji list kazao da bi razgovarao s bosanskohercegovačkim partnerima te iznio ruski stav o Dajtonskom sporazumu. Lavrov koji se više od tri decenije nalazi u samom vrhu ruske vanjske politike smatra da je Dajtonski sporazum još uvijek aktuelan, ali i da se interesi Hrvatske i Rusije podudaraju kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

“Spomenuli ste Bosnu i Hercegovinu. Jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Dajtonskog sporazuma, čija se 25 godišnjica obilježava 14. novembra. Uvjereni smo da Dajtonski sporazum zadržava svoju aktualnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućuju održavanje mira, stabilnosti, sigurnosti te razvoj.

Mislim da su naši pristupi u skladu sa stavom Hrvatske, koja je potpisala mirovni sporazum i samim time ima svoj dio odgovornosti za njegovu provedbu, ali koja je kao vjerovatno malo ko zanteresirana za realizaciju temeljnih postulata Dajtonskog sporazuma. Rusija je u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške”, kazao je Lavrov.

Lavrov je komentarisao i generalno viđenje rusko-hrvatske saradnje u regionu jugoistočne Evrope ističući ga kao “historijsko okruženje za saradnju”.

“Rekao bih da se naši interesi podudaraju na principijelnoj razini. Uvjeren sam da su Rusija i Hrvatska zainteresirane za jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, za održivi razvoj te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba. Regija jugoistočne Evrope ostaje prirodno, historijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržavati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih sudionika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja temeljenog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima”, napominje Lavrov.

Lavrov će nakon kratke sutrašnje posjete Bosni i Hercegovini i sastanka sa zvaničnicima u Sarajevu odputovati u posjetu Srbiji koja će se protegnuti i na četvrtak. Tako će ruski šef diplomatije zamijeniti predsjednika Vladimira Putina koji je trebao doći u Beograd, ali je posjeta otkazana zbog situacije s korona virusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije