Saopštenje / SDA: Dodikovi konkretni potezi protiv Dejtona značit će vraćanje R BiH

26. 10. 2020. u 12:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 201

Stranka demokratske akcije (SDA) reagovala je na nedavnu izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti 'razdruživanje', direktan je udar na Dejtonski mirovni sporazum. Dogovor o funkcioniranju BiH postignut je u Dejtonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, "svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu".

"Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala 'udruživanjem', niti se može 'razdružiti'. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva. Srpsko-hrvatski pokušaji 'razdruživanja' BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nosioca takvih politika pred međunarodnim sudovima", navodi se u saopštenju SDA.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)