Još jedan iskorak u radu: KCUS uspješno izveo operativni zahvat ugradnje savremenog sistema IRRAflow

2
FENA
Još jedan iskorak u radu: KCUS uspješno izveo operativni zahvat ugradnje savremenog sistema IRRAflow
Fena / Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uspješno je urađen hirurški zahvat sa ugradnjom najsavremenijeg sistema za mjerenje i praćenje intrakranijalnog pritiska, sa mogućnošću kontinuirane irigacije i drenaže IRRAflow.

IRRAflow je savremeni inovativni sistem, prvi u svijetu ove vrste, koji omogućava kontinuirano praćenje intrakranijalnog pritiska, što je od ključnog značaja za unaprjeđenje liječenja najkritičnijih neurohirurških pacijenata.

Šef Klinike za neurohirurgiju, prof. dr Haso Sefo ističe da ljekari KCUS-a kontinuirano podižu standarde zdravstvenih usluga koje pruža ova zdravstvena ustanova.

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

"Ovim zahvatom napravili smo još jedan iskorak u radu Neurohirurške klinike, te omogućili našim pacijentima liječenje po najsavremenijim medicinskim protokolima primjenom visoko sofisticirane tehnologije. Vjerujem da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa stalnim unaprjeđenjem usluga u svim segmentima našeg rada. Profesionalni razvoj i stručno usavršavanje, uz primjenu savremene medicinske opreme i novih tehnologija pozicionirali su Kliniku za neurohirurgiju KCUS-a na lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini", izjavio je prof. Sefo.

Operativni zahvat uradili su specijalisti neurohirurgije, dr. Elma Suljagić – Ljubović i dr. Bekir Rovčanin, koji su zajedno sa kolegama ranije prošli neophodni trening i edukaciju.

Ljudska i profesionalna obaveza: KCUS spreman za prijem bolesnih i ranjenih stanovnika Gaze

Ljudska i profesionalna obaveza: KCUS spreman za prijem bolesnih i ranjenih stanovnika Gaze

"Radi se o jednom od najmodernijih i inovativnih pristupa u liječenju najtežih neurohirurških pacijenata. Velika je čast biti dio tima koji je uspješno obavio današnju operaciju. Izvođenjem zahvata stekli smo nova iskustva u radu sa najmodernijom medicinskom opremom, što će u narednom periodu postati svakodnevna praksa u liječenju naših pacijenata. Postoperativni oporavak pacijentice uspješno se odvija. Zahvaljujemo se firmi „MIS“ koja nam je ustupila opremu i uradila trening osoblja, dok se ne završi procedura nabavke opreme koja je u toku", istakla je dr. Suljagić- Ljubović.

Vršiteljica dužnosti generalnog direktora Hajrija Maksić istakla je da KCUS svakodnevno aktivno radi na unaprjeđenju medicinskih usluga, a u posljednjih nekoliko dana urađeno je mnogo značajnih pomaka na nekoliko klinika.

"Sve aktivnosti koje provodimo u KCUS-u usmjerene su na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja naših građana, uz širenje spektra zdravstvenih usluga kako bismo omogućili kompletno liječenje u Bosni i Hercegovini, bez potrebe za izmještanje izvan naše zemlje. Ovo je dugotrajan i zahtjevan proces, ali zajedničkim i predanim radom svih kolega uspijevamo u tome. Prvi smo u BiH započeli s primjenom savremenih procedura i tehnologija u liječenju na nekoliko klinika, a Neurohirurgija je jedna od njih", izjavila je prof.dr Maksić, saopćeno je iz KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije