Ljudska i profesionalna obaveza: KCUS spreman za prijem bolesnih i ranjenih stanovnika Gaze

10
FENA
Ljudska i profesionalna obaveza: KCUS spreman za prijem bolesnih i ranjenih stanovnika Gaze
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Konferencija za medije KCUS-a

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) spreman je da na liječenje primi bolesne i ranjenje stanovnike Palestine, koji su u pojasu Gaze izloženi agresiji na njihovu zemlju.

Na poziv resornih kantonalnih i federalnih ministarstava, a posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, iz KCUS-a su naveli da raspolažu kapacitetima i da su spremni da prihvate bolesnike iz Gaze svih uzrasta, svih životnih dobi, uključujući i pedijatrijsku populaciju.

Vršiteljica dužnosti generalne direktorice KCUS Hajrija Maksić na pres-konferenciji je kazala da trenutno nemaju informacije o vrsti i težini povreda, ali da će po prijemu biti izvršena trijaža pacijenata, dijagnostika i shodno vrsti povrede, odnosno bolesti, hospitaliozacija na odgovarajuću kliniku.

Kamala Harris krenula u kampanju: Objavila prvi snimak i poslala poruku Trumpu

Kamala Harris krenula u kampanju: Objavila prvi snimak i poslala poruku Trumpu

"S ranjenicima iz Gaze radit će naši doktori, medicinsko i nemedicinsko osoblje, a formiranje timova je već u toku. Naši uposlenici imaju iskustva s ratnim povredama. Što se tiče prihvata pacijenata to je naša ljudska, ali i profesionalna obaveza. U ovom trenutku mi u BiH možda više nego drugi suosjećamo s narodom Palestine, jer znamo da je veliki broj naših ranjenika, sugrađana preživio zahvaljujući pomoći drugih zemalja i to nas dodatno obavezuje da prihvatimo bolesnike i ranjenike iz Gaze", kazala je Maksić.

Dodala je da će o broju pacjenata i vrsti povreda izvijestiti javnost nakon njihovog prijema.

V.d. direktora Discipline za nauku i nastavu Sanko Pandur kazao je da su svjesni iskustva kojeg imaju i moralne obaveze da se pomogne ljudima iz Palestine.

"Izražavamo široku dobrodošlicu ranjenicima i bolesnicima, koji će doći iz Gaze na liječenje u naše ustanove. To će zahtijevati ne samo medicinsku već i široku društvenu akciju, kako bi to uradili na pravi način, što nam je ljudska, profesionalna i moralna obaveza " kazao je Pandur.

Iz KCUS-su napomenuli da će nesmetano pružati usluge svojim pacjentiima i da prijem bolesnika iz Gaze neće utjecati na tretman i pružanje usluga pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije