Hitni apel Vahida Suljića: Sablast genocida nadvija se nad Gazom, upozorava preživjeli Srebreničanin

1
Radiosarajevo.ba
Hitni apel Vahida Suljića: Sablast genocida nadvija se nad Gazom, upozorava preživjeli Srebreničanin
FOTO: AA / Humanitarna katastrofa u Gazi

Kao preživjeli Srebrenice, osjećam potrebu da progovorim na 29. komemoraciji genocida u Srebrenici. Obećali smo "nikad više" nakon najtežih povijesnih zločina, a danas se sablast genocida nadvija nad Gazom. Zastrašujuće naslijeđe Srebrenice i dalje odjekuje – oštar podsjetnik na našu beskonačnu sposobnost za nehumanost.

Piše: Vahid Suljić

U julu 1995., unutar navodnog utočišta, hiljade su pale žrtvom nezamislive brutalnosti, a njihova počivališta su masovne grobnice. Njihov jedini zločin bila je njihova muslimanska pripadnost, što je ovo učinilo najtežim zločinom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

"Mi smo divovi" se orilo Koševom: Preko 20.000 navijača Sarajeva uglas pjevalo svoju himnu

"Mi smo divovi" se orilo Koševom: Preko 20.000 navijača Sarajeva uglas pjevalo svoju himnu

Aktuelni genocid u Gazi, sa životima izgubljenim ili zarobljenim ispod ruševina, nadmašuje užase viđene u Srebrenici. Preživjeli sistematskog pokolja preko 8,000 bošnjačkih muslimanskih muškaraca i dječaka u nekoliko dana od strane srpskih snaga i njihovog generala Ratka Mladića, glavnog arhitekta genocida u Srebrenici, razumiju bol koju osjećaju ljudi u Gazi. I mi smo bili ubijani zbog naše muslimanske pripadnosti.

Kumulativni efekti izraelskog rata protiv Gaze mogu značiti da bi stvarni broj mrtvih mogao dostići više od 186,000 ljudi, prema studiji objavljenoj u časopisu The Lancet. Studija ističe da je broj mrtvih veći jer zvanični podaci ne uzimaju u obzir hiljade mrtvih zakopanih pod ruševinama i indirektne smrti zbog uništenja zdravstvenih ustanova, sistema distribucije hrane i druge javne infrastrukture.

Prema Ministarstvu zdravstva u razorenoj enklavi, 38,000 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na pojas Gaze od 7. oktobra. Izjava ministarstva dodaje da je najmanje 87,060 drugih također ranjeno u tekućem napadu, piše Dohanews.

Brutalna lekcija Srebrenice

Godine 2009., Evropski parlament je proglasio 11. juli kao službeni dan sjećanja na žrtve Srebrenice. Na ovaj dan svake godine, svijet se poziva da oda počast žrtvama i preživjelima ovog zločina. Nedavno je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju A/78/L.67/Rev.1, osuđujući bilo kakvo negiranje genocida u Srebrenici i glorifikaciju ratnih zločinaca.

Nismo li ništa naučili iz brutalne lekcije Srebrenice, iz našeg obećanja "nikad više"? Koliko dugo će međunarodna zajednica svjedočiti pokolju nevinih u Gazi? Mi, bosanski Bošnjaci, stojimo u solidarnosti s našom braćom i sestrama u Palestini. Znamo iz prve ruke agoniju gubitka djece i članova porodice – hiljade su doživjele svoj prerani kraj od strane srpskih snaga u Srebrenici.

Devastirana bolnica Shifa
FOTO: AA: Devastirana bolnica Shifa

U ovom času opasnosti, stojimo na ivici, strahujući od ponavljanja najmračnijeg poglavlja historije. Međunarodna zajednica nosi tešku odgovornost da interveniše, da zaustavi ove drske povrede međunarodnog prava prije nego što se dalje eskaliraju. Vrijeme, ta najdragocjenija roba, izmiče nam kroz prste kao pijesak na vjetru.

U Gazi, nekada cvjetajuća tapiserija života sada leži u ruševinama. Zajednice, nekada živahne, sada stoje kao spomenici devastaciji. Njihovi stanovnici, žedni i očajni, nose teret totalne blokade. Voda, kamen temeljac ljudskog postojanja, sada je rijetko blago. Porodice, otporne ali umorne, kopaju improvizovane bunare duž obale – surova metafora za njihovu borbu za opstanak. Bolnice, bastioni iscjeljenja, nalaze se na ivici kolapsa. Njihovi generatori škripe, gorivo se smanjuje. Trgovine hranom, nekada živahne, sada stoje puste, njihove police ogoljene od namirnica. Ova sumorna stvarnost pogađa preživjele Srebrenice, koji svjedoče dubinama ljudske patnje.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Vahid Suljić je autor teksta

Vahid Suljić, viši stručnjak za angažman bivših studenata u Qatar Foundation Institutional Advancement, imao je samo devet godina kada je preživio genocid u Srebrenici. 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije