Još jedan incident u entitetu RS: Ćamil Duraković otkrio detalje za portal Radiosarajevo.ba

17
Radiosarajevo.ba
Još jedan incident u entitetu RS: Ćamil Duraković otkrio detalje za portal Radiosarajevo.ba
Foto: Kolaž / Ćamil Duraković otkrio detalje o još jednom incidentu u entitetu RS

Potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković komentarisao je za portal Radiosarajevo.ba nove provokacije koje se dešavaju u Podrinju. 

Nakon što smo u subotu, 6. januara svjedočili snimku iz Vlasenice kada je, uoči pravoslavnog Božića kolona automobila prošla ispred kuće jednog povratnika dok iz prvog automobila trešti 'ustajte balije', novi horor zabilježen je i u Potočarima.

I ovu provokaciju su snimile nadzorne kamere, a desila se kao i ona u Vlasenici, jučer, uoči pravoslavnog Božića, 6. januara. Naime, iz kombija koji je bio u koloni vozila pod pratnjom MUP-a RS pucano je iz vatrenog oružja u trenucima dok su vozila prolazila pored kuća bošnjačkih povratnika u Potočarima kod Srebrenice.

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

"Skoro svaku godinu kada dođe do obilježavanja pravoslavnog Božića, naši sugrađani umjesto da šalju poruke mira, naprave nešto ovakvo. Nažalost, uvijek se lošim postupcima pojedinaca sve pokvari i ove godine desilo se isto, postoje ljudi koji koriste veliki vjerski praznik kako bi zatrašivali Bošnjake.

Ali, ono što mi ukazujemo godinama je institucionalna podrška tim njihovim potezima. Institucije moraju reagovati na ovakve poteze jer nama kao komšijama na taj način daju do znanja da nas ne žele ovdje", kazao je Duraković.

Nova provokacija: Iz kolone vozila pod pratnjom MUP-a RS pucano ispred kuća povratnika u Potočarima!

Nova provokacija: Iz kolone vozila pod pratnjom MUP-a RS pucano ispred kuća povratnika u Potočarima!

Potpredsjednik RS za portal Radiosarajevo.ba kazao je i kako se jučer, 6. januara dogodio još jedan incident u Podrinju.

"U Osatici, autohtonom bošnjačkom mjestu, u subotu je lokalni monarh Luka Babić jednog manastira okupio ljude u sred tog mjesta i provodio vjerske obrede.

Ne može me niko ubijediti da to nije eksplicitna provokacija i pokušaj da se zastraše Bošnjaci koji su se vratili u svoje domove.

Pravoslavna crkva se ne ograđuje od ovakvih događaja, MUP RS štiti te ljude koji pucaju i provociraju. Tako nam žele pokazati da su dominantni, riječ je o sistemski represivnom postupku da se Bošnjacima jasno da do znanja da ih ovdje želi", dodao je Duraković.

Aleksandra Pandurević o provokacijama: 'Onaj ko zastrašuje, nije čovjek a još manje vjernik'

Aleksandra Pandurević o provokacijama: 'Onaj ko zastrašuje, nije čovjek a još manje vjernik'

Takođe, još je jednom podvukao da se ovakvi ljudima mora prestati davati insititucionalna podrška.

"Čujem pravdanja da je gasni pištolj u pitanju, ako je to duh Božića, onda mi zaista ne poznajemo jedni druge. Potočari su bošnjačko mjesto u kojoj je neko namjerno pucao kada je prošao kroz centar Potočara, a na čelu te kolone ide policija, pravoslavni svećenik, tome se mora stati u kraj, tim ljudima se mora prestati davati institucionalna podrška", podcrtao je Duraković.

Dodao je i kako pucanje i rafali ne mogu biti poruke mira i blagostanja, i da će mještani Osatice podnijeti krivičnu prijavu policiji za zastrašivanje i širenje mržnje.

"To nije poruka mira i praznika, granični se s psihoznom mržnjom prema drugom i drugačijem. Ja sam ogorčen više nego što sam u strahu, mi smo ovdje prošli genocid i zastraživanja, ne mogu nas zastrašiti ovakvi potezi.

Institucije bi trebale biti u službi svih građana, a ne da budu u službi jednog naroda i to ne naroda nego radikalnih grupa, nadalje da je kojim slučajem Bošnjak to uradio bilo gdje u RS-u bio bi priveden odmah za narušavanje javnog reda i mira.

Građani Osatice odnosno Kragljivode će podnijeti prijavu policiji za zastrašivanje i širenje mržnje", izjavio je Duraković.

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba otkrio je i kako provokacije kojima svjedočimo imaju punu podršku pravoslavnog sveštenika u Osatici Luke Babića, kao i sveštenika u Srebrenici, Aleksandra Mlađenovića.

Našem portalu ustupljen je i snimak iz mjesta Osatice, na kojem se mogu čuti nacionalističke i uznemirujuće pjesme odmah pored kuće povratnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije