Johannes Hahn pisao porodicama Memić i Dragičević: Evo šta je poručio

Radiosarajevo.ba
Johannes Hahn pisao porodicama Memić i Dragičević: Evo šta je poručio
Foto: Facebook / Hahnovo pismo

Europski komesar za proširenje Johannes Hahn odgovorio je na pisma koja su mu poslale porodice Memić i Dragičević, a koje tragaju za pravdom i istinom u slučajevima ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Hahn je poručio porodicama Memić i Dragičević kako očekuje da se slučajevi ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića u potpunosti istraže i da bez odgode nadležni sudovi uključe u ove slučajeve, a da pritom u potpunosti ispoštuju sve procedure i standarde europske krivične procedure.

Hahn je napomenuo da su Muriz Memić i Suzana Radanović poslali pisma nekoliko dana prije sastanka 28. marta u Sarajevu. Radanović je pismo poslala 22. marta, a Memić 25. marta.

Napomenuo je da Europska komisija ulaže maksimalne napore da nadgleda provedbu prava u Bosni i Hercegovini.

"Viši stručnjaci iz zemalja članica EU analiziraju rad agencija za provedbu zakona i njihovu interakciju sa uredima tužioca, a nadzirat će i suđenja gdje je počinjen teški kriminal", napomenuo je Hahn.

"Saznanja koja proisteknu iz ove inicijative će biti razmatrana na konvenciji o vladavini prava koja se odnosi na čitavu Bosnu i Hercegovinu ove jeseni. Inicijativa neće okupiti samo sve institucije sa svih nivo vlasti, nego i civilna društva i eksperte", poručio je Hahn i još jednom napomenuo da će Europska unija i dalje raditi na tome da se vladavina prava provodi u Bosni i Hercegovini.

Komesar Hahn je na kraju pisma upućenom Suzani Radanović i Murizu Memiću istkanuo kako će Europska komisija nastaviti pratiti slučajeve Memić i Dragičević i jačati želju građana da se osnaži vladavina prava.

Hahnovo pismo - undefined

Hahnovo pismo - undefined

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije