Johann Sattler u Banjoj Luci najavio početak značajnog projekta vrijednog milion eura

2
Fena
Johann Sattler u Banjoj Luci najavio početak značajnog projekta vrijednog milion eura
Foto: UIO BiH / S današnjeg predstavljanja projekta

Nastavlja se podrška usklađivanju poreske politike Bosne i Hercegovine s propisima Evropske unije (EU), saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) BiH.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, kao i Zoran Tegeltija, direktor UINO BiH, najavili su danas u Banjoj Luci početak još jednog značajnog projekta za jačanje efikasnosti i kapaciteta UIO implementacijom najboljih praksi i zakonodavstva o indirektnom oporezivanju u skladu s praksama Evropske unije.

EU različitim instrumentima kontinuirano podržava BiH na putu ka pridruživanju. Twinning projekti nude neprocjenjive mogućnosti za razmjenu najboljih praksi i direktnu saradnju s državama članicama EU. Ovaj projekt, vrijedan 1.000.000 eura, uključivat će više od 50 stručnjaka iz zemalja članica i trajat će do septembra 2025. godine.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Ambasador Sattler je naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu od najvećeg značaja usklađivanje carinskog i poreskog zakonodavstva sa onim u Evropskoj uniji.

"Podržavamo UIO od početka, više od 20 godina, što ćemo i nastaviti. Podrška najčešće dolazi kroz twinning projekte koji prenose najbolje prakse iz zemalja članica u zemlje koje žele postati članice EU.

Sve više novca: Prihodi od indirektnih poreza veći za 68 miliona KM u odnosu na januar 2023.

Sve više novca: Prihodi od indirektnih poreza veći za 68 miliona KM u odnosu na januar 2023.

U osnovi, radi se o prijenosu zakonodavstva na one koji žele pristupiti EU. To je veliki zadatak, 100.000 pravnih akata koje morate prenijeti u svoje zakonodavstvo, a ključan dio odnosi se na carine i poreze", kazao je ambasador Sattler.

Primarni cilj ovog projekta je usklađivanje radnih procedura Uprave za indirektno oporezivanje sa standardima Evropske unije, koje će se realizovati u četiri komponente:

  • usklađivanje u oblasti carina i oporezivanja
  • podrška Odjeljenju za analizu rizika i upravljanje UIO
  • podrška Odjeljenju za internu reviziju 
  • podrškom stručnom timu u implementaciji akcionog plana koordinacijskog tijela za finansijske aktivnosti.

Direktor Zoran Tegeltija rekao je da je Uprava za indirektno oporezivanje za sedam godina realizovala 14 projekata i da je to poruka da postoji povjerenje između te institucije i Evropske unije.

"Ovaj projekat nije finansijski veliki, mi sa Evropskom unijom realizujemo mnogo veće projekte. Ono što mi očekujemo je da saradnjom sa stručnjacima iz zemalja EU, ovaj put Italije i Litvanije, unaprijedimo naše zakonodavstvo, ali i da unaprijedimo određene prakse koje su za nas jako važne. Rezultat tog očekivanja je da ćemo imati bolje propise poreza i carina", izjavio je Zoran Tegeltija.

Johann Sattler: Dobre vijesti. Ključna prekretnica prije sastanka EU u martu!

Johann Sattler: Dobre vijesti. Ključna prekretnica prije sastanka EU u martu!

Očekivani rezultati projekta su izrada prijedloga odluke o implementaciji novog Zakona o carinskoj politici BiH i ažuriranje ili izrada podzakonskih akata i uputstava o carinskim, akciznim i PDV postupcima.

Ostale aktivnosti predviđene projektom su usvajanje procedura upravljanja rizikom usklađenosti, obuka internih revizora i obuka carinskih službenika o kontroli gotovine.

Projekat vodi Italijanska agencija za carine i monopole, Carinski odjel Litvanije, Italijanska agencija za prihode i EUTALIA, ovlašćeno tijelo Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije