Sve više novca: Prihodi od indirektnih poreza veći za 68 miliona KM u odnosu na januar 2023.

1
Anadolija
Sve više novca: Prihodi od indirektnih poreza veći za 68 miliona KM u odnosu na januar 2023.
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u januaru je prikupila 869 miliona KM indirektnih poreza, što je za 68 miliona KM ili 8,42 posto više u odnosu na januar 2023. godine kada je prikupljen 801 million KM.

"Uprava za indirektno oporezivanje je u januaru 2024. godine privredi vratila 168 miliona KM povrata PDV-a, pa su neto prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u januaru 2024. godine, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili 700 miliona KM i veći su za 93 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u januaru 2023. godine", saopšteno je iz UIO BiH.

Podsjećaju da se raspodjela prihoda od indirektnih poreza vrši u skladu sa zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te u skladu sa odlukama Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

"Tako je u januaru 2024. godine za finansiranje državnih institucija sa jedinstvenog računa UIO raspoređen iznos od 83 miliona KM. Ostatak prikupljenih prihoda raspoređen je entitetima i Brčko distriktu i to na način da je Federaciji BiH doznačeno 378 miliona KM, Republici Srpskoj 212 miliona KM i Brčko distriktu 21 milion KM", navodi se u saopštenju.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 18 miliona KM, Republika Srpska 11,9 miliona KM i Brčko distrikt 0,6 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije