U Sarajevu počeo važan sastanak: Stigli su Johann Sattler, Olivier Onidi i ministar Nenad Nešić

7
A. S.
U Sarajevu počeo važan sastanak: Stigli su Johann Sattler, Olivier Onidi i ministar Nenad Nešić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pregovori o saradnji s FRONTEX-om

U Sarajevu je počeo važan sastanak, na kojem bi Bosna i Hercegovina trebala zvanično da otpočne pregovore o sporazumu sa Frontexom, Europskom agencijom za graničnu i obalsku stražu.

Kako je ranije saopćeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, pregovori o Statusnom sporazumu o Frontexu sa BiH će biti zvanično otvoreni u ponedjeljak, 12. februara, u Sarajevu.

Na sastanak je stigao šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler, tu je i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, a na sastanku je i reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

"Statusni sporazum o Frontexu će omogućiti Frontexu da rasporedi Stalne snage evropske granične i obalske straže na teritoriji Bosne i Hercegovine, na zahtjev nadležnih vlasti u BiH, radi podrške aktivnostima upravljanja granicom", istekli su iz Delegacije EU u BiH za naš portal.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema Statusni sporazum o Frontexu.

"Otvaranje pregovora je jedan od prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni prije sastanka Europskog Savjeta u martu, kada će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH", pojašenjeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Delegacije Europske unije.

Eichhorst poručila: Ovo su tri ključna zakona za otvaranje pregovora za članstvo u EU

Eichhorst poručila: Ovo su tri ključna zakona za otvaranje pregovora za članstvo u EU

"Mart je veoma važan za Bosnu i Hercegovinu. Nedavno je i Ursula von der Leyen bila u posjeti BiH. Glavna njena poruka je bila da od domaćih vlasti dobije informacije šta je urađeno kako bi ona mogla izvijestiti šefove vlada zemalja članica.

Pregovori sa FRONTEX-om, zakon o sukobu interesa, zakon o sudovima i zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranje terorizma", kazala je nedavno generalna direktorica za Europu u Službi za vanjske poslove Europske unije (EEAS) Angelina Eichhorst prilikom posjete Sarajevu.

Na sastanku su predstavnici Frontexa, zajedno su u posjeti BiH sa delegacijama predstavnika članica Europske unije, te agencija EU među kojima su EUROPOL i Agencija EU za azil.

Tu je i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Europskoj komisiji Olivier Onidi koji predvodi europsku delegaciju.

Ko je sve stigao na ovaj važan sastanak u Sarajevu, pogledajte u našoj galeriji:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije