Schmidt o potpisivanju sporazuma s Frontexom: "Važan korak na putu pristupanja BiH u EU"

1
Radiosarajevo.ba
Schmidt o potpisivanju sporazuma s Frontexom: "Važan korak na putu pristupanja BiH u EU"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozdravio je odluku Vijeća ministara da odobri otvaranje pregovora sa Frontexom. 

Izrazio je zadovoljstvo što dolazi do realizacije ideje o angažmanu Frontexa na granicama BiH, o kojoj je već razgovarao u novembru 2019. na sastanku kojem je prisustvovao u ime njemačke vlade sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, a u cilju pružanja pomoći BiH u vezi sa velikim brojem migranata.

"Unapređenje sigurnosti granica, ostvareno u partnerstvu i saradnji sa institucijama EU, predstavljalo bi važan korak na putu pristupanja BiH u EU i jasno bi demonstriralo snažniju opredijeljenost za sigurniju budućnost", saopćeno je iz OHR-a.

Podijelili sretne vijesti: Justin i Hailey Biber postat će roditelji

Podijelili sretne vijesti: Justin i Hailey Biber postat će roditelji

Podsjetimo, na sjednici održanoj u utorak Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usaglasilo je tekst sporazuma s Frontexom. 

Podsjetimo, tekst sporazuma s Frontexom je sporan još od 5. decembra, kada ministri Selvid Hurtić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Zukan Helez nisu glasali za ovaj tekst. 

Sporna je bila tačka koja kaže da bi državne institucije, poput Granične policije BiH, morale tražiti saglasnost od entitetskih kako bi djelovale na određenom teritoriju naše zemlje.

Ipak, kako se navodi dalje, tekst je sada usaglašen i tako je ispunjen jedan od ključnih prioriteta za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije