Nešić ljut na bošnjačke političare zbog FRONTEX-a: "Umjesto budućnosti biraju prošlost"

5
Radiosarajevo.ba
Nešić ljut na bošnjačke političare zbog FRONTEX-a: "Umjesto budućnosti biraju prošlost"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Početak vođenja pregovora sa Frontex-om nije izglasan ni na posljednjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer trenutni prijedlog jača poziciju entiteta iznad države BiH.

Ministri iz reda bošnjačkog naroda odbijaju prihvatiti ovaj prijedlog jer bi tako država Bosna i Hercegovina morala dobiti saglasnost od entiteta koja u ovom slučaju nije potrebna.

Tim povodom oglasio se ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić čiju reakciju prenosimo u cijelosti.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

"Kao ministra sigurnosti iznenadila me je odluka kolega iz reda bošnjačkog naroda da odbiju jedan krupan i veliki korak na putu BiH ka EU. Iznenadio me je jer sjedim sa ljudima koji se zaklinju u svoju posvećenost evropskom putu. Još više sam iznenađen nerazumijevanjem i kukavičlukom. Operativna saradnja znači da entitetski i kantonalni MUP-ovi sarađuju sa pripadnicima Granične policije BiH u čiji sastav će ući i pripadnici FRONTEX-a.

Kao Srbin i političar sa iskustvom u Sarajevu, nisam zatečen činjenicom da bošnjački politički 'krem', umjesto budućnosti bira prošlost i podjele.

Kao ministar sigurnosti BiH građanima svih vjera i nacionalnosti želim da poručim da je resor koji vodim učinio najviše na evropskom putu što pokazuje i izvještaj Evropske komisije i može se čuti na svim sastancima kojima prisustvujemo.

Nenad Nešić odgovorio Konakoviću: 'Ne krij svoju nesposobnost, pozerstvo je kratkog vijeka'

Nenad Nešić odgovorio Konakoviću: 'Ne krij svoju nesposobnost, pozerstvo je kratkog vijeka'

Sa FRONTEX-om bi Ministarstvo sigurnosti BiH daleko odmaklo u odnosu na druge. Poštovani građani, kao ministar znam da u vama nema prepreka da postanemo dio evropske kolektivne sigurnosti nakon decenija nestabilnosti i kriza. Ima u onima koji se kriju iza vas.

Kao Srbin, dužan sam da kažem da se iza odbijanja podrške FRONTEX-u ogoljeno demonstrira politika koja i Sarajevo ali i sve nas u BiH vuče nazad. Oni koji su ga odbili znaju da u tome nema ništa loše. Znaju i da tako BiH ostaje jedina zemlja regije koja nije dio evropske kolektivne bezbjednosti. Znaju i da tako zaustavljaju BiH na evropskom putu.

Znaju i da je sve što je uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. U skladu je i sa proklamovanom riješenošću da ovo Vijeće ministara da ključni doprinos EU integracijama. Znaju i nije ih briga.

Nesposobni da pomjere zemlju naprijed oni svojim biračima ponovo nude mržnju prema Republici Srpskoj i Srbima. Kao i svaki put do sada rezultat će biti isti - politikom mržnje od BiH će praviti tamni vilajet", saopćeno je iz kabineta ministra Nešića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije